Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Folytatódik a rejtélyes elefántpusztulás Botswanában

2020. július 10. 20:51

Újabb elpusztult elefántokat találtak Botswanában, az ország északnyugati részén lévő Seronga és Eretsha falvak térségében mostanáig 281 tetemre bukkantak – közölte pénteken a vadvédelmi és nemzeti parkokért felelős minisztérium képviselője.

2020. július 10. 20:51
null

A botswanai hatóságok széleskörű vizsgálatokat végeznek annak kiderítésére, mi végezhetett a több száz elefánttal. A legtöbb tetemet Seronga és a környező falvak közelében találták, de egy kétnapos kutatás eredményeként kiderült, hogy vannak elhullott állatok a namíbiai határ közelében, az északi oldalon is. A tisztázatlan elhullások egy 8000 négyzetkilométeres területen koncentrálódnak, ez a régió mintegy 18 ezer elefánt otthona.

„Eltávolítottuk és összegyűjtöttük 62 állat 122 tülkét, két tetemnek csak egy-egy tülke volt” – mondta Seronga faluban tartott pénteki sajtótájékoztatóján a minisztérium főállatorvosa, Wave Kashweeka.

A vadvédelmi hatóságok képviselői elmondták, hogy megérkeztek a korábbi mintákból származó, az állatok pusztulásának okát kereső laboratóriumi vizsgálatok eredményei Zimbabwéből. Ezeket azonban addig nem közlik, amíg nem jön meg a többi teszteredmény Dél-Afrikából a jövő héten. Az adatokat ekkor egyeztetik, és ha mindkét vizsgálat ugyanarra jutott, akkor vonhatják le a következtetéseket.

Eddig 281 állat elhullását igazolták

Április vége óta tart az elefántok rejtélyes pusztulása Botswanában, az Okavango folyó deltájának vidékén. Egyes korábbi jelentések 350-et meghaladó elhullásról szóltak, a hatóságok azonban végül 281 elefánt halálát igazolták eddig.

Májusban a hatóságok kizárták, hogy orvvadászok állnának a tömeges pusztulás hátterében, mivel a tülköket nem távolították el. Ha pedig a bűnözők ciánt használtak volna, attól nem csak elefántok hullottak volna el.

A környező országokban nem tapasztaltak elefántpusztulást

A botswanai kormány felvette a kapcsolatot a szomszédos Zimbabwével, Angolával, Namíbiával és Zambiával is, ezekben az országokban azonban nem tapasztaltak hasonló elefántpusztulást.

Afrika elefántpopulációja hanyatlik az orvvadászat miatt, ám Botswanában, amely a kontinensen élő elefántok csaknem egyharmadának ad otthont, az 1990-es évek vége óta 80 ezerről 130 ezerre nőtt az állatok száma.

Néhány gazdálkodó számára az elefántok csak kellemetlenséget jelentenek, mivel gyakran elpusztítják a termést.

(MTI)

(Fotó: MTI)

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. július 12. 02:16
Korszerű verzió: Hullanak, mint az elefántok Botswanában.....
hlaci83
2020. július 11. 02:04
Valószínű Majd a fehérek mentik meg őket... Gyógyszer, Hr, infrastruktúra... Aztán mehetnek a kurva anyjukba, mit keresnek Afrikában? Egyébként is black lives matter...
Kanóc
2020. július 10. 23:10
Hullanak, mint a legyek... ... Nem olyan rejtélyes ez, nyilván a kormányok kereskednek.
néhai Ch.Pilot
2020. július 10. 21:15
COVID-19! A második hullám már az elefántokra is veszélyes. Bár, ha a képen látható zavaros vizű tóból ittak az állatok, más magyarázat nem is szükséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!