Elbocsátották egyetemi állásából a hongkongi demokráciapárti mozgalom egyik legismertebb személyiségét

2020. július 29. 07:50

A professzor szerint vége az akadémiai szabadságnak.

2020. július 29. 07:50

Benny Tai jogászprofesszor, a demokráciapárti mozgalom egyik legismertebb személyisége Facebook-oldalán kedden bejelentette, hogy elbocsátották a hongkongi egyetemről, mégpedig a 2014-es nagy tiltakozó megmozdulásokban tanúsított „méltatlan magatartása” miatt. Az 57 éves professzor 1991 óta dolgozott az oktatási intézmény jogi karán, eltávolításáról az egyetemi tanács ülésén döntöttek. Ez a határozat „a hongkongi akadémiai szabadság végét jelzi”, az egyetemen kívüli hatóság hozta meg azt „az ügynökein keresztül” – olvasható a professzor bejegyzésében, aki saját esetében az „egy ország, két rendszer” modell megszűnését véli bizonyítottnak.
    
Benny Tai az Occupy Central nevű demokráciapárti mozgalom egyik társalapítója, akit társaival együtt börtönbüntetésre ítélt tavaly egy hongkongi bíróság a 2014-es demokráciapárti tüntetések szervezésében játszott szerepe miatt. A leghosszabb idejű, 16-16 hónapos büntetést ő és Csan Kin-man szociológiaprofesszor kapta, a harmadik társalapító, a 75 éves Csu Jiu-ming tiszteletes szintén 16 hónapos börtönbüntetését két évre felfüggesztették egészségi állapotára és jelentős társadalmi szerepére tekintettel. Benny Tai büntetése is egyelőre függőben van a fellebviteli tárgyalásig.
    
A vádat ellenük még 2017 márciusában emelték közösség elleni izgatás és rendbontás miatt. Több embert vontak akkor büntetőjogi felelősségre, köztük diákvezetőket és városi törvényhozási képviselőket, így Tanya Csant, az ellenzéki hongkongi Polgári Párt egyik képviselőjét is. A vádlottak ártatlannak vallották magukat, azzal védekeztek, hogy a 2014-es tüntetések békés, polgári engedetlenségi akciók voltak, amelyek a társadalom érdekeit és a demokratikus fejlődést szolgálták. A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státust élvező városállam az „egy ország, két rendszer” elv alapján egyfajta autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, és igyekszik ott növelni a befolyását. Hat évvel ezelőtt „esernyős forradalomnak” nevezett tiltakozási hullám kezdődött el ez ellen, és a demokráciapárti tüntetők – a szervezők becslései szerint csaknem egymillió ember – 79 napra megbénították a kikötőváros központi részeit.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2020. július 29. 08:32
Az USA-ban ennél sokkal kevesebbért rúgnak ki egyetemi tanárokat. Ott már rég vége az "akadémiai" szabadságnak - ami magyarul egyébként oktatási szabadságot jelent, kedves Mandiner firkászok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!