Az észt kormányfő szerint távol állnak a megegyezéstől a tagállami vezetők

2020. július 20. 09:30

Azámos tagállam részéről nagyon nagy kompromisszumra lenne szükség, és jelenleg ilyen készséget nem látni – fogalmazott Jüri Ratas.

2020. július 20. 09:30

A Brüsszelben zajló európai uniós csúcstalálkozón távol állnak a vélemények a szervezet hétéves, 2021-2027-re szóló keretköltségvetéséről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági mentőcsomagról – mondta az észt kormányfő, Jüri Ratas vasárnap este, szavait az ERR észt hírportál hétfőn idézte. Ratas szerint ahhoz, hogy megállapodás szülessen, számos tagállam részéről nagyon nagy kompromisszumra lenne szükség, és jelenleg ilyen készséget nem látni.

A gazdasági helyreállítási programról szólva Ratas úgy vélte, Ausztria, Hollandia, Svédország és Dánia – a „takarékos négyek” – nem látnak arra esélyt, hogy ilyen nagy összegű segélyalapot hozzanak létre. Másrészről a többi tagállam kiáll amellett, hogy ez fontos lenne a gazdaság helyreállítása szempontjából. „Szükségük van rá az embereknek, Észtországnak és az EU többi tagállamának, hogy magabiztosságot adjon nekik, és befektessék ezeket az eszközöket a koronavírus következményeinek megszüntetésébe” – fűzte hozzá.

Az EU eredetileg kétnaposra tervezett állam- és kormányfői találkozójának résztvevői három nap után sem tudtak megállapodásra jutni, és az Európai Tanács elnökének szóvivője, Barend Leyts arról tájékoztatta a sajtót, hogy a hétfői tárgyalásokat két-, illetve többoldalú megbeszélésekkel kezdik, majd délután ismét összeülnek huszonhetes körben.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2020. július 20. 13:08
Ez az "ülés" lassan olyan lesz mint a pápaválasztás. Sajnos nincsenek bezárva és enni is kapnak, pedig sokuknak jót tehetne egy "0 -diéta".
Barna Kutya
2020. július 20. 12:41
"Távol állnak a megegyezéstől a tagállami vezetők" Mindenki "fázik" attól,hogy más adósságáért kezességet vállaljon,amit szerintem nekünk sem szabadna megtenni.
dick52
2020. július 20. 10:16
Ha a hollandokon múlik, még karácsonykor is szavazni fognak.
olajfa1
2020. július 20. 09:54
Nem csodálkozom. Nagy az ellenérdek, és egy nagy befizető -Nagy-Britania- kiesett a befizetésekből... A koronavírus meg megtépázta a gazdaságot. Némelyik ország meg nagyon megszokta a "központi segélyezést" hol erre, hol arra hivatkozva. Például a "déli államok" annyi segélyt kaptak az északiaktól évtizedeken át hogy azzal a világ élvonalába kellett volna kerülniük. Ennek ellenére a tizedét sem kapó ex-lommunista államok -mint pl az Észt is- pillanatok alatt szinte felzárkóztak a nyigati szinthez! Ez is bizonyítja, hogy a déli államokban nem a pénz hiányzik, hanem valami más, talán valamilyen politikai hiba van ott...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!