A már felgyógyult betegek újrafertőződhetnek a vírussal egy kutatás szerint

2020. július 13. 15:52

Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a vírus antitestjei.

2020. július 13. 15:52

Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a koronavírus antitestjei – mutatta ki egy német kutatás. A Münchenben lévő Schwabing Klinikán kezelt páciensek tesztjei szerint jelentősen csökkent az úgynevezett semlegesítő antitestek száma a vérben – közölte Clemens Wendtner, a kórház fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének szakértője. „Kilencből négy páciens esetében látunk csökkenő antitestszámot egy olyan speciális teszt segítségével, amely csak nagy biztonságú laboratóriumokban végezhető el” – mondta, hozzátéve, hogy egyelőre kérdéses, milyen mértékben hat ez a hosszú távú immunitásra és az oltási stratégiákra, de kritikus ellenőrzésre szorul a folyamat.

Az eredmények azt sugallják, hogy a már felgyógyult betegek újrafertőződhetnek a vírussal, de ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség. A test immunválaszát az antitestek kiválasztásáért felelős B-sejtek és a korábban felismert antitestek észleléséért és megöléséért felelős T-sejtek alkotják. Mindkettőre szükség van a hosszú távú immunitás kialakulásához. Wendtner eredményei egybecsengenek a világ más pontjain végzett vizsgálatok adataival. Kínai kutatók a The Nature című tudományos folyóiratban számoltak be arról, hogy a koronavírus-antitestek száma két hónap után erőteljesen csökkent a vérben. Ez különösen igaz volt a tünetmentes páciensekre, akik kevesebb antitestet termeltek, ezáltal gyengébb volt az immunválaszuk. A King's College London tudósai is arra jutottak, hogy a fertőzés után mindössze három hónap alatt elveszítik a páciensek az immunitásukat.

A tudósok több mint 90 páciens és az egészségügyi ellátásban részt vevő dolgozó immunválaszát elemezték. Arra jutottak, hogy a vírust elpusztítani képes antitestek szintje mintegy három héttel a tünetek megjelenése után csúcsosodott, majd gyorsan visszaesett. A vérvizsgálatok kimutatták, hogy míg az emberek 60 százaléka indított erős immunválaszt a vírus elleni harca a fertőzés csúcspontján, csupán 17 százalékuknál maradt ugyanilyen hatékony három hónappal később – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. Az immunrendszer többféleképpen képes legyőzni a koronavírust, de az antitestek jelentik a fő védelmi vonalat. Az eredmények arra utalnak, hogy az emberek a szezonális hullámokbann újrafertőződhetnek és a vakcinák nem védik őket sokáig.

(MTI)

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2020. július 14. 10:06
Akkor jó, mert a WHO tudomásom szerint a kínaiak 'tudományos' adataira támaszkodva fogalmazta meg a csepp-és kontaktfertőzéses elméletét. A kínaiakban sajnos nem lehet bízni.
Rugo
2020. július 14. 09:20
Ez a WHO website részletesen tárgyalja a különbségeket a csepp és a levegővel történő fertőzés között. Itt csak a vonatkozó angol részeket másolta be, sajnálom, de nem fordítom le, de remélem így is egyértelmű a különbség. (Ugyanakkor az is látszik, hogy ebben a kiadványban a WHO még a COVID19 csepp-és kontaktfertőzéssel terjedése mellett tette le a garast. A szövegbe picit bele kellett javítanom a Mandiner bénasága miatt.) Droplet transmission occurs when a person is in in close contact (within 1 m) with someone who has respiratory symptoms (e.g., coughing or sneezing) and is therefore at risk of having his/her mucosae (mouth and nose) or conjunctiva (eyes) exposed to potentially infective respiratory droplets. Transmission may also occur through fomites in the immediate environment around the infected person.8 Therefore, transmission of the COVID-19 virus can occur by direct contact with infected people and indirect contact with surfaces in the immediate environment or with objects used on the infected person (e.g., stethoscope or thermometer). Airborne transmission is different from droplet transmission as it refers to the presence of microbes within droplet nuclei, which are generally considered to be particles less than 5micm in diameter, can remain in the air for long periods of time and be transmitted to others over distances greater than 1 m.
Tatulus
2020. július 13. 22:08
"Egy kutatás szerint" - egy másik szerint pont az ellenkezője, a harmadik szerint levegőben terjed, negyedik szerint cseppfertőzéssel és a levegőben hamar elpusztul, stb! Itt viszont jól láthatóan virológus szakemberek győzködik egymást!. Ennek higgyétek el, most még semmi értelme! Egyelőre pénzzel, tudással, eszközökkel jól felszerelt emberek és laborok állítgatnak mindenfélét, aztán másnap mások cáfolják! Van, ahol állítólag van "ígéretes" oltóanyag, már embereken kísérleteznek vele, máshol még csak a kémcsövet piszkálják, van ahol már patkányokon, kutyákon, akármiken kísérleteznek. Ami biztosnak látszik eddig - az elkülönítés (karantén), a maszk viselése, a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés, távolságtartás, tesztelés és kontaktkutatás - elég jó eredményekkel jár! Gyógyszeres kezelésben is vannak ígéretes anyagok, amíg az oltóanyagot elkészül, addig maradnak ezek! Lehet variálni - végleges az oltás, évente ismételni kell, mint az influenzát, vagy esetleg 3 évente kell ismételni, vagy egyáltalán nincs oltás - a variációk száma végtelen lehet! Mindenesetre én senki véleményét nem ócsárolom, kivéve azokét, akik a létezését is tagadják, vagy könnyelműre veszik és nem védekeznek előírás szerint! Szerintem nagyfokú butaságra vall!
Rugo
2020. július 13. 20:54
És most hagyjuk a büfögést, mert egy légúti kórokozóról beszélünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!