Sassoli: az EP nem támogatja a helyreállítási csomagot, ha kölcsönökkel kívánja előteremteni a szükséges forrásokat

2020. június 19. 13:05

Az Európai Parlament elnöke szerint ragaszkodni az új saját források kosarának bevezetéséhez.

2020. június 19. 13:05

Az Európai Parlament (EP) nem fogja elfogadni a koronavírus-járványt követő gazdasági és társadalmi felépülést szolgáló helyreállítási csomagot, amennyiben az kizárólag kölcsönök formájában kívánja előteremteni a szükséges forrásokat – közölte David Sassoli, az Európai Parlament elnöke pénteken Brüsszelben.

Sassoli az uniós tagországok vezetőinek online csúcstalálkozójának megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a közös uniós kölcsönfelvétel aránytalan módon adósítaná el az egyes tagállamokat, az unió egésze számára pedig rendkívül költséges lenne. Egyértelművé tette, hogy az Európai Parlament képviselői harcolni fognak az "új saját források kosarának" bevezetése és bővítése érdekében. Szavai szerint most van lehetőség Európa átalakítására, hogy gazdasága felemelkedjen, valamint igazságosabbá, zöldebbé váljon. E célok megvalósítása érdekében kell ragaszkodni az új saját források kosarának bevezetéséhez - húzta alá. Kölcsönfelvétel esetén a közös adósság visszafizetésének tisztességesen kell történnie, anélkül, hogy a jövő generációit megterhelnék. Ez a munka ösztönzésével és a társadalmi jólét fokozásával érhető el – mondta.

Hozzátette, az uniós parlament szerepe hangsúlyos a helyreállítási terv végrehajtásában, valamint „a pénzszerzés, elosztás és felhasználás módját” illetően.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az egyik közösségi oldalra pénteken feltöltött videoüzenetében azt mondta, a helyreállítási alapról szóló javaslat nagyratörő és kiegyensúlyozott. Reményét fejezte ki, hogy az unió 2021 utáni, hétéves költségvetéséről szóló vita mellett az uniós tagállamok vezetői támogatni fogják a 750 milliárd eurót kitevő helyreállítási alap létrehozását. Összetartásra, gyors és előremutató döntésre van szükség, a késedelem nem engedhető meg – tette hozzá von der Leyen.

A koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről tanácskoznak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői a pénteken videokonferencia keretében megkezdődött egynapos uniós csúcstalálkozón.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2020. június 20. 11:30
Ursuláékat megvette a Soros gárda. Kölcsön? Minek? Az EU tele van pénzzel. Elég lenne tisztességes fiskális és monetáris politikát folytatni az EKB - EU Központi Bankja - révén. Részvénykibocsátás, vásárlás és az EKB által intézet adósságelengedés. NODE AZT NEeeeem mert esetleg ténylegrendbejönnének a gazdaságok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!