Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Péntektől szabad lesz az átjárás Lengyelország és a balti államok közötti határokon

2020. június 09. 15:26

Lettországban véget ért a Covid-19-járvány miatt korábban bevezetett egészségügyi vészhelyzet.

2020. június 09. 15:26

Június 12-től ismét szabad lesz az átjárás Lengyelország és a balti államok közötti határokon ezeknek az országoknak az állampolgárai számára – közölte kedden Vilniusban Saulius Skvernelis litván miniszterelnök, Lettországban pedig bejelentették, hogy véget ért a Covid-19-járvány miatt korábban bevezetett egészségügyi vészhelyzet. A BNS litván hírügynökségnek adott nyilatkozatában Skvernelis jelezte, hogy péntekre találkozót terveznek ez ügyben a lengyel miniszterelnökkel a két állam határán. A miniszterelnök megállapította: most már nincs akadálya annak, hogy Lengyelország és a balti országok állampolgárai szabadon kelhessenek át ezeknek az országoknak a határain. Szerinte ezeknek az országoknak hasonlóak a járványügyi mutatói, Lengyelországban pedig sikerült elszigetelni a kiindulási gócokat.

A lengyel egészségügyi miniszter hétfőn felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzések száma az utóbbi napokban növekedésnek indult. Korábban ugyanis egy nap leforgása alatt mintegy 300 új esetet regisztráltak, június 6-án viszont már 576-tal, 7-én pedig 575-tel nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Ez a növekedés annak tulajdonítható, hogy a déli országrészben fekvő Sziléziai vajdaság bányáiban néhány válsággóc keletkezett. A 2,8 millió lakosú Litvániában mindenesetre az utóbbi huszonnégy órában mindössze 7 új esetet jegyeztek fel, ezzel 1727-re emelkedett az összes fertőzött száma.

Lettországban is úgy tűnik, lazíthatnak a hatóságok, amelyek szerint a járvány első szakasza véget ért, ennek köszönhetően pedig a korlátozó intézkedések egy részét is meg lehet szüntetni. „Az egészségügyi vészhelyzet megszüntetésével lezárult a Covid-19-járvány első szakasza” – jelentette ki a lett rádiónak adott nyilatkozatában Krisjanis Karins miniszterelnök. Felhívta ugyanakkor a figyelmet: bár jogi értelemben feloldották a rendkívüli helyzetre vonatkozó rendelkezést, a veszély nem múlt el, a vírus felett még nem sikerült diadalt aratni. Örömmel állapította meg, hogy az országban sikerült alacsony szinten tartani a vírus terjedését, de amíg nem lesz vakcina, addig továbbra is be kell tartani az alapvető biztonsági szabályokat. A csaknem kétmillió lakosú Lettország kormánya március közepén hirdette meg az egészségügy vészhelyzetet, amelyet később meghosszabbított április 14-ig, május 12-ig, majd június 9-ig. Eddig 1089 fertőzéses esetet jegyeztek, 26 ember belehalt a betegségbe, 794-en meggyógyultak.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!