NATO főtitkár: Szükség van az Új START szerződés meghosszabbítására

2020. június 23. 18:28

Stoltenberg támogatta azt az amerikai elképzelést is, hogy Kínát vonják be.

2020. június 23. 18:28

Az egész világ számára rendkívül fontos, hogy az utolsó nagyszabású nukleáris leszerelési megállapodás, az Új START szerződés esetleges meghosszabbításáról eredményes tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államok és Oroszország – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO főtitkár Brüsszelben, a German Marshall Alapítvány videókonferenciáján kedden. A főtitkár kijelentett: az elkötelezett, felelős, ellenőrizhető fegyverzet-ellenőrzés, és leszerelés a legjobb módja az új fegyverkezési verseny megakadályozásának. Csökkenti a nukleáris fegyverek használatának kockázatát, biztonságosabbá téve a globális környezetet.

„Üdvözlöm, hogy Oroszország és az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdett, hogy megvizsgálják, miként és milyen feltételek mellett lehet meghosszabbítani a fegyverzet-ellenőrzési megállapodást a nukleáris potenciál korlátozása érdekében” – fogalmazott. Beszámolók szerint Stoltenberg támogatta azt az amerikai elképzelést, amely szerint egy ilyen megállapodásban Kínának is részt kell vennie. Az ázsiai ország megfigyelők szerint ugyanis egy évtizeden belül megkettőzheti atomfegyver-arzenálját. Az Egyesült Államok és Oroszország között hétfőn kezdődtek tárgyalások Bécsben az utolsó nagyszabású nukleáris leszerelési megállapodás, az Új START szerződés esetleges meghosszabbításáról. Az osztrák sajtó kedden arról tájékoztatott, hogy a tárgyalások több mint tíz órán át tartó első fordulójának nem volt kézzelfogható eredménye.

Az Új START szerződést 2011-ben Prágában Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke és Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök írta alá. Ez az egyetlen jelenleg érvényben lévő szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A dokumentum értelmében mindkét ország egyenként legfeljebb 800 hordozórendszerrel és 1 550 atomtöltettel rendelkezhet. A megállapodás 2021. február 5-én jár le, és egy alkalommal maximum öt évre lehet meghosszabbítani.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!