Egy emlékmű levizelése miatt csukták le a szobordöntések ellen tiltakozó angol szurkolót

2020. június 15. 16:14

A Tottenham szurkolója a bíróság előtt azt mondta, hogy nem aludt a tüntetés előtti éjjel, és volt benne már 16 sör a történések idején.

2020. június 15. 16:14

Ahogy arról mi beszámoltunk, tüntetést hirdetett a Britain First nevű radikális szervezet „a hazafias emlékművek megvédésének” céljából. A demonstráció tárgya a szobordöntések elleni tiltakozás. Ezzel arra utaltak, hogy rasszizmusellenes tüntetők egy héttel korábban, a George Floyd halála ellen tiltakozó megmozdulásukon a nyugat-angliai Bristolban ledöntötték és a kikötő vizébe dobták Edward Colston egykori angol rabszolgakereskedő szobrát. A Bristolban született Colston 1680-ban a Nyugat-Afrikából az amerikai kontinensre irányuló angol rabszolgakereskedelem monopóliuma, a Royal African Company tagja, 1689-ben alkormányzója lett. A II. Károly király alapította Royal African Company becslések szerint legalább 85 ezer afrikai rabszolgát – köztük nőket és gyerekeket – szállított Amerikába.

Emellett a második világháborús miniszterelnök, Winston Churchill emlékművét is támadás érte, csak védőburkolattal tudták megóvni a szobor épségét.

A szombati demonstráció után elkezdődtek a rendőrségi eljárások: a Scotland Yard vasárnapi adatai szerint meghaladta a százat a tüntetések során őrizetbe vettek száma. Bár hat rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett, volt akit nem a hatóság embereivel szembeni atrocitások miatt állítottak elő. Andrew Banks 28 éves Tottenham-szurkoló 14 napos elzárást kapott, mert a tüntetés során levizelt egy emlékművet.

Ráadásul nem is akármelyiket, hanem a 2017-es terrortámadásban elhunyt Keith Palmer rendőrtiszt emlékművét. Palmert, aki tizenöt évig szolgált a rendőrségnél, 2017-ben késelte meg Halid Maszud, aki autójával végigszáguldott a parlament épületéhez vezető Westminster-hídon, három embert halálra gázolt, többeket elütött, majd kiszállva a járműből megölte Palmert – jegyzi meg a hírről szintén beszámoló 444.hu.

Az essexi származású Banks a bíróság előtt azt mondta, hogy nem aludt a tüntetés előtti éjjel, és volt benne már 16 sör a történések idején.

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hóvirágcsempész
2020. június 16. 15:24
Már az is abszurd , hogy valakit ezért megbüntetnek .
Mátyás01
2020. június 16. 07:01
Hogy tudott meginni 16 sört pisálás nélkül?
Mich
2020. június 16. 00:53
És hány szobordöntőt csuktak le...?
ZolieM
2020. június 15. 22:41
Ezen a színvonalon Szulejmán szigetvári emlékművét is levizelhetné valaki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!