A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Az Isztambuli Egyezmény alkotmányosságát vizsgálná Lettország

2020. június 10. 16:42

Kezdeményezik a lett kormánypártok annak megvizsgálását, hogy az Isztambuli Egyezmény nem ütközik-e az ország alkotmányába. Az egyezmény ratifikálása nem lehetséges egy ilyen vizsgálat nélkül az indítványozók szerint.

2020. június 10. 16:42
null
Joób Kristóf

A vizsgálatot az Új Egység párt kezdeményezte a vele szövetségben lévő Fejlődésért/Igent Mondunk! párt támogatásával. A kezdeményezők szerint a lett törvényhozás, a Saeima általi ratifikáláshoz azért van szükség az alkotmányossági vizsgálatra, mert nem eldöntött, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak ellen született Isztambuli Egyezmény egyes pontjai nem ütközne-e a lett alaptörvénybe. 

Ahogyan arról már korábban írtunk sem Lettország, sem Litvánia nem ratifikálta az isztambuli egyezményt. Lettországban utoljára tavaly decemberben, az EP ratifikálást sürgető november 28-ai határozata után került a kormány elé a kérdés, de a koalíció konzervatív pártjai elzárkóztak a ratifikáció elől. Mindkét balti államban azzal érvelnek, hogy a nők védelméről szóló kitételeket jelentős részben teljesíti a nemzeti jogrend is, az egyezmény szövegének különböző ideológiai folyományait pedig nem tartják elfogadhatónak. A magyar kormány hasonló fenntartások miatt nem támogatja az Európa Tanács egyezményének ratifikálását. 

Krišjānis Kariņš kormányfő úgy látja, hogy a lett társadalom egy része nem pontosan érti az Egyezmény célját. Arvils Ašeradens pártelnök szerint pedig, tekintettel a pártok közötti nézetkülönbségekre, egyedül az alkotmánybíróság hivatott arra, hogy mérlegeljen a kérdésben. A lett taláros testületnek mindenképpen foglalkoznia kell az üggyel, tekintettel arra, hogy ehhez 20 képviselő aláírás szükséges, és jelen esetben összesen 21-en írták alá a kezdeményezést.

Joób Kristóf

 

***

A cikk a Pallas Athéné Domeus Educationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2020. június 19. 01:27
Igazuk van a Letteknek, ami debil az debil.
lendvaiildiko
2020. június 19. 01:27
Ezért is Orbán Viktor és a FIDESZ a felelős. A helyett, hogy kiherélnék az összes fehér lett férfit és nővé operálnák őket, támogatják a hagyományos család modelt, a régmúlt letűnt ideológiáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról