Arab Liga: Líbiában a konfliktus békés megoldására van szükség

2020. június 23. 20:07

Líbiában a konfliktus békés megoldására van szükség – jelentette ki Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára kedden, elítélve a külföldi beavatkozások minden formáját a háború sújtotta észak-afrikai országban.

2020. június 23. 20:07

„A katonai opció nem fogja biztosítani a győzelmet egyik fél számára sem (...) , de a békét és a stabilitást sem Líbiában” – hangsúlyozta Abul Geit az Arab Liga külügyminisztereinek Egyiptom kezdeményezésére összehívott rendkívüli online tanácskozásán. „A politikai megoldás az egyetlen módja a líbiai válság rendezésének” – emelte ki. Mint mondta, az Arab Liga már 2019 áprilisa óta igyekszik véget vetni a harcoknak.

Abul Geit szerint a tűzszünet, különösen a Szirt városa körüli frontvonalon lehetővé tenné a konfliktus szereplői számára, hogy visszatérjenek az ENSZ égisze alatt folytatott béketárgyalásokhoz. Hangsúlyozta: egy esetleges fegyvernyugvási megállapodás önmagában nem lehet sikeres, ha az nem jár a zsoldosok és a külföldi harcosok kiebrudalásával az országból, a fegyveres milíciák feloszlatásával és külföldi katonai beavatkozások megelőzésével. Az Arab Liga főtitkára óva emellett intett a Líbia megosztására irányuló kísérletektől.

Emmanuel Macron hétfőn azzal vádolta meg Törökországot, hogy veszélyes játszmát folytat a líbiai konfliktusban

Az ország déli és keleti felét uraló Halífa Haftar hadúr tavaly áprilisban indított offenzívát az egységkormány székhelye, Tripoli ellen, ám a sikeresen induló, 14 hónapos támadássorozat nemrég megtorpant, az ostromló csapatok több helyen visszavonulásra kényszerültek. A Tripoli székhelyű nemzeti egységkormánynak Törökország nyújt katonai segítséget a rivális Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. A tanácskozáson Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter kijelentette: országa nem fog habozni és megtesz minden intézkedést annak biztosítására, hogy Líbia ne essen terrorista csoportok és milíciák kezére. Sukri figyelmeztetett az említett csoportokat támogató külföldi beavatkozás, illetve a zsoldosok és terroristák Szíriából történő átszállításának következményeire.

Sajtóértesülések szerint Törökország az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez is köthető szíriai lázadókat küldött Líbiába a tripoli egységkormány támogatására. Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton legitimnek minősített egy lehetséges katonai beavatkozást Líbiában. Egyben elrendelte, hogy a hadsereg álljon készenlétben külföldi és belföldi műveletekre egyaránt az ország nemzetbiztonságának védelme érdekében a szomszédos Líbiában történt török beavatkozás közepette. Emmanuel Macron hétfőn azzal vádolta meg Törökországot, hogy veszélyes játszmát folytat a líbiai konfliktusban.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!