„Vegye rá a tagállamokat az Isztambuli Egyezmény ratifikációjára”– kéri Dobrev Von der Leyentől

2020. május 11. 19:18

A DK politikusának felhívásához 123 EP-képviselő csatlakozott.

2020. május 11. 19:18

„Tegye karanténba a családon belüli erőszakot, és vegye rá a tagállamokat az Isztambuli Egyezmény ratifikációjára” – ezzel a felhívással fordult Ursula von der Leyen felé Dobrev Klára. Gyurcsány Ferenc feleségének leveléhez szociáldemokrata, néppárti, zöld és liberális-centrista, illetve a frakcióhoz nem tartozó politikusok is csatlakoztak. Állításuk szerint az összezártság miatt drámaian megnőtt a családon belüli erőszak gyakorisága Európában.

Marlène Schiappa francia esélyegyelőségi minisztert hozzák fel példának, aki elmondta, hogy országában egy hét alatt 32 százalékkal több lett a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetek száma. „A magyar kormány arra használta fel a koronavírust, hogy egy rendkívüli eljárás keretében elutasíttassa az Országgyűléssel az Isztambuli Egyezmény ratifikációját. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a kormány az erőszakot akarja eltörölni, az Isztambuli Egyezmény pedig a családokat” – írják a levélben.

Amint arról mi is beszámoltunk, az Országgyűlés a napokban elutasította az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozást. Az egyezményt még az Európa Tanács kezdeményezte 2011-ben. Céljai között szerepel a nők védelme, a családon belüli erőszak megakadályozása, de tartalmazza a társadalmi nemek elméletét is. Ezért, bár a magyar kormány 2014-ben aláírta, de nem ratifikálta, azaz nem iktatta törvénybe. A múlt héten újra előkerült a kérdés, a KDNP javaslatára pedig az Országgyűlés véglegesen elutasította a ratifikációt.

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
racerboy
2020. május 15. 16:06
" az összezártság miatt drámaian megnőtt a családon belüli erőszak gyakorisága Európában. " :-))) ) Akkor az nem család . Panaszkodik Bojlerklára , vajon miért ?
oskar
2020. május 14. 07:47
Az alma nem esett messze... Ez most azt akarja ahogyan diktatúrában szokás. Demokráciában a népet képviselő Parlament fogad el egy egyezményt, vagy nem fogad el.
toef36
2020. május 13. 20:44
mÁR aLINSKY "varázsa" sem működik? Jöhet a új-soros!
toef36
2020. május 13. 20:36
Tehát: GYF nem férfi, Szvetlana Dobreva nem nő! Gyermekeik nem fiúk és nem leányok! Tessék mondani, ezek mind gender-fajzatok? Megjöttek a Mars-lakók! Tessék ratifikálni... ŐKET! SZEMÉLYI SZÁMUK: 3
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!