Uniós püspöki fórum: A szabad vallásgyakorlás jogának sérülése nem válhat irányadóvá

2020. május 07. 16:18

A főtitkár szerint a vallás nem magánügy, hanem nyilvános és kollektív dimenzióval rendelkezik, amint azt valamennyi emberi jogi rendelkezés világosan kifejezi.

2020. május 07. 16:18

Az alapvető jogoknak a koronavírus okozta járvány idején elszenvedett bármifajta sérülése, ideértve a szabad vallásgyakorlás jogát is, nem válhat irányadóvá, ezeket a jogokat a lehető leghamarabb teljes mértékben vissza kell állítani – jelentette ki az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) nevében kiadott nyilatkozatában Barrios Prieto főtitkár. A brüsszeli székhelyű COMECE főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság nemrégiben közzétett, a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedések feloldását összehangoló ütemterve nem említi a vallási szolgáltatásokat.

Véleménye szerint ez csalódást keltő, ugyanis elhanyagolja a vallás kulcsszerepét az európai társadalmakban. Azt hangsúlyozta, hogy a vallás nem magánügy, hanem nyilvános és kollektív dimenzióval rendelkezik, amint azt valamennyi emberi jogi rendelkezés világosan kifejezi. „Bizonyos szekularista szereplők agresszív hozzáállása járulhatott hozzá a vallás nyilvános téren játszott szerepének marginalizálódásához a jelenlegi válsággal összefüggésben” – fogalmazott.

Arra emlékeztetett, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanácsnak az egészségügyi válsággal összefüggésben a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának védelmében közzétett dokumentuma megfelelő módon hangsúlyozza, hogy a vallásszabadsághoz való alapvető jog tényleges gyakorlása a modern demokratikus társadalmak mércéje. Továbbá felhívja az illetékes hatóságokat annak biztosítására, hogy minden törvénybe foglalt korlátozásnak összhangban kell lennie a vonatkozó alkotmányos garanciákkal, és arányosnak kell lennie az elérni kívánt céllal is – tette hozzá a főtitkár.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2020. május 08. 00:22
Érdekes az Európai Bizottság és az Európa Tanács szembe-állítása. Emlékeztetőül: - az Európai Bizottság az Európai Unió (27 tagállam szövetsége) végrehajtó szervezete, az Európai Tanács - a tagországok kormányfőinek testülete,az EU legfőbb döntéshozó szervezete. - az Európa Tanács pedig pedig 47 európai ország eléggé laza szervezete. Fontos feladata : az emberi jogok kérdései.
Öreg
2020. május 07. 16:54
Uniós püspöki fórom? Ezeket ki választotta és vannak-é magyar résztvevői vagy netán Donáth apuka meg a szőrmók van ott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!