Trump az FBI vizsgálatát kérte a Minneapolisban meghalt fekete férfi ügyében

2020. május 28. 07:18

A városban egymást követik a tüntetések.

2020. május 28. 07:18

Donald Trump amerikai elnök szerdán az igazságügyi tárca és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatát kérte a Minneapolisban egy rendőri intézkedést követően meghalt afroamerikai férfi ügyében. A héten Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után a földre tepert egy fegyvertelen fekete férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. A 46 éves George Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, elhunyt. A jelenetet valaki rögzítette a mobiltelefonjával, és a felvétel nagy nyilvánosságot kapott a közösségi médiában. A tragédia hétfőn este történt, s azóta Minneapolisban egymást követik a tüntetések. A történtek teljes feltárását és igazságszolgáltatást követelő, köveket dobáló demonstrálók ellen a rendőrség szerdán este könnygázt vetett be.

Az incidens kezdetét nem rögzítették

A Floyd igazoltatását kezdeményező rendőrök azt mondták, hogy hamisított pénz forgalmazása miatt hívták őket a helyszínre, ezért állították meg a férfit. Floyd azonban a felszólítás ellenére is erőszakosan ellenállt az igazoltatási kísérletnek. A rendőrök elmondása szerint ekkor kényszerítették őt földre. A rendőrség hivatalos közleménye szerint „a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége”. Bevitték az őrszobára, és azonnal hívták a mentőket, de a férfi a kórházba szállítása közben elhunyt. A nyilvánosságra került videón csupán az látszik, hogy az egyik rendőr rátérdel George Floyd nyakára. Az incidens kezdetét nem rögzítették, legalábbis az nem került ki a közösségi média felületeire.

A négy rendőrt elbocsátották

Az igazoltatásban részt vevő négy rendőrt – valamennyien fehérek – kedden elbocsátották, de a helyi hatóságok azonnal megindították az ügyben a vizsgálatot. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere szerdán sajtókonferencián jelentette be, hogy büntetőeljárást indítanak a George Floyd nyakára térdeplő rendőrtiszt ellen, és felvette a kapcsolatot Mike Freeman illetékes ügyésszel is, hogy – úgy fogalmazott – „szolgáltassanak igazságot Floydnak és a családjának”. Trump szerda este a Twitteren együttérzését fejezte ki Floyd családjával, és hangsúlyozta: „igazságot fogunk szolgáltatni”.

Minden évben jönnek a hasonló ügyek

Az amerikai kommentárok egy része rámutat, hogy bár Minneapolis nagyon liberális város, erőteljesen szegregálja is a fekete bőrű lakosságot. Az elmúlt években több ellentmondásos, halállal végződő és országos felháborodást keltő rendőri intézkedés történt: 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is volt olyan erőszakos rendőri fellépés, amelynek nyomán afroamerikaiak haltak meg. A 2015-ös gyilkosság miatt nem emeltek vádat az elkövető rendőr ellen, a 2016-ban egy utcai jelzőlámpánál megállított afroamerikait agyonlövő rendőr ellen ugyan lefolytatták az eljárást, de a végén felmentették őt. A 2017-ben gyilkosságot elkövetett rendőrt – akit nemi erőszak kísérlete miatt hívtak ki – 12,5 év börtönbüntetésre ítélték.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szavaztam
2020. május 28. 10:19
amerikai (rém)álom...
1000bocs
2020. május 28. 10:16
A négy rendőrbőlegalább egy ázsiainak nézett ki. Értem én hogy nem fekete, de attól még nem fehér. A megbilincselésekor nem állt ellen, az autóhoz kísérésekor sem, de itána néhány perc hiányzik az ipari kamera felvételéből kisétáltak. A mobiltelefonos videó pedig később kezdődik. Aremdőrök testkamerája ehyédtelműen megmutatja mi történt, miért vitték a földre, miért nem engedték felállni. Amíg azt nem ismerjük, a tüntetők ek kissé korai felgyújtani a fél várost. A néger férfi valamikori sportoló, a rendőrökhöz képest egy nagy darab férfi. A megbilincselésekor látszanak a méretbeli viszonyok. A később a hátán térdelő rendőr karja elég vékony, ropinak mondanám. Nem véletlen, hogy az ilyenek hasra fektetik, álló helyzetben lehetetlen kontrollálni a gyanúsítottat, ha fellöki őket még megbilincselve is elrohanthat, és akkor kezdődhet a móka. Aki foglalkozik ilyen el tudja hogyan lehet lefolytani valakit a nyakán úgy, hogy az az eszméletét veszítse. Ez a nyak oldalán futó artéria elszorítását jelenti, amikor is a véráram csökkenése és az oxigényhiány miatt az agy lekapcsol. A rendőr a nyak hátulján, a nyak és a hát találkozásánál térdel. Ott semmi nincs, amivel eszméletvesztést lehetne előidézni. A fulladás inkább amiatt történhetett, hogy a feszes tónusú karokat hátrabiloncselték, ami ha sok az izomtömeg akkor elég kényelmetlen. Egy testépítő például össze sem tudja tenni hátul a kezeit úgy, hogy összebilincseld. Ha a karok nagyon feszesek és hátra vannak kényszerítve, a gyanúsított előre fog görnyedni kissé, hogy a karfeszítést enyhíteni tudja. Nem túl kényelmes lélegezni ilyenkor. A rendőr nem vette figyelembe hogy azt mondja nem kap levegőt. Ez beutálisnak tűnhet, de aki figyelemmel kíséri ezeket az eseteket, tudja hogy minden néger ezt mondja akit földre visznek. Azzal hogy eljátssza mekkora szenvedést okoznak meki, később esetleg komolyabb kártérítést kérhet. Mindig ez van. Mint a magyar biciklis hülyepicsa, aki rángatja ésveri magát, visít mint a malac csak hogy minél inkább úgy tűnjön őt bántják. Amikor naponta tízszer azt hallod, hogy nem kapok levegőt, és közben a gyanúsított percekig beszél, te is azt mondod, ok. Mindjárt beviszünk ennyi. Aki azt hiszi ez számdékos gyilkosság volt, csak amnyit kérdezek. A rendőr látta, hogy filmezik. A rednőr tudja, hogy négy testkamera plusz az autó kamerája vette mi folyik ott. A rendőr tudja, hogy még egy véletlen baleset után is mekkora szarvihar van, főleg ha szinesbőrű a gyanúsított. A rendőr tudja, hogy vége a karrierjének ha videon megöl valakit. Azt gondolni hogy mindezek ellenére a rendőr szándékosan megöli a szinesbőrűt mert úgyis megússza, meglehetős hülyeség. De lehet vele hergelni az arra hajlamos agyhalottakat.
turáni sólyom
2020. május 28. 10:10
Ha az átlag magyar a hülye amerikai filmekből tájékozódik, akkor a fekete orvosokat, tudósokat, ügyvédeket látja. Akik egyébként ritkák, mint a fehér holló... A feketék döntő többsége viszont semmirekellő, dologkerülő. Ott feketét, a kezében szerszámokkal elvétve látni. Szinte minden kézi munkát a latinok végeznek. Ahogy 2004-ben Jesse Jackson lelkész, fekete polgárjogi vezető mondta: "Rabszolga őseink annyit dolgoztak, hogy mi már most nem fogunk...." Nos, innen kell kiindulni, amire rátesz a feketék agresszivitása. Még az a csoda, hogy csak ennyi fekete áldozat van.... Ha(?) az orosz és amerikai rendőrséget megcserélnék, egy sem maradna!
Szvidrigajlov
2020. május 28. 07:40
Elgondolkodom, hogy ha Kecskeméten egy cigánynak a nyakára térdel egy rendőr, akkor a Helsinki hány pert indít és kik ellen... Vajon mi a jobb verzió? A nyakra térdelés, vagy ez: https://www.youtube.com/watch?v=doA_m4azblU Ezt nem kellett volna azonnal lábon lőni???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!