Több ENSZ-békefenntartó életét vesztette Mali északi részén egy pokolgépes merényletben

2020. május 10. 22:09

A Minusma 11 ezer fős kontingense mellett 5 ezer francia katona is állomásozik az országban, ennek ellenére nem ér véget a régiót sújtó vérontás.

2020. május 10. 22:09

Rutin őrjáraton lévő három ENSZ-békefenntartó életét vesztette és négyen súlyosan megsebesültek Mali északi részén egy pokolgépes merényletben – közölte a világszervezet vasárnap. A pokolgépes támadás Aguelhok régióban történt. „Összehangoljuk erőfeszítéseinket, hogy azonosítsuk, elfogjuk, és felelősségre vonjuk azokat, akik felelősek ennek a terrorcselekménynek az elkövetéséért” – jelentette ki Mahamat Saleh Annadif, az ENSZ mali békefenntartó misszió (Minusma) vezetője.

Mali korábban Nyugat-Afrika mintaállamának számított mindaddig, amíg 2012-ben egy kudarcot vallott katonai hatalomátvétel nyomán anarchiába nem süllyedt. Ezt kihasználva szélsőséges iszlamisták ellenőrzésük alá vonták az ország északi részét. Bár a következő évben, 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték őket a térségből, nem hagytak fel a támadásokkal, és megvetették a lábukat Mali középső és déli részében is, valamint a szomszédos Burkina Fasóban és Nigerben.

A Minusma 11 ezer fős kontingense mellett 5 ezer francia katona is állomásozik az országban, ennek ellenére nem ér véget a régiót sújtó vérontás.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!