Román MiG-ek fogtak el orosz bombázókat a Fekete-tenger fölött

2020. május 21. 14:39

Persze nem szó szerint, de szemmel tartották a NATO légterét megközelítő orosz gépeket – írta meg a Főtér.ro.

2020. május 21. 14:39

Jó kis hidegháborús hangnemű közleményt adott ki a NATO Szövetséges Légi Parancsnoksága: az észak-atlanti szövetség több vadászgépe orosz harci gépeket fogott el a Fekete-tenger fölött, a NATO légtere közelében - közölte a lap. Az eset még kedden történt. Hozzátették: az ügy érdekessége, hogy a történelmi előzményekből fakadóan a részt vevő három ország – Románia, Bulgária és Törökország – közül kettő szovjet gyártmányú gépekkel vett részt az akcióban. Románia konkrétan két MiG-21 Lancer vadászgéppel, amelyek kapcsán még csoda, hogy fel bírnak szállni. Bulgária már combosabb MiG-29-esekkel szállt be a buliba, míg a törökök amerikai F-16-osokkal nyomultak. Orosz részről két Tu-22-es bombázó és az őket kísérő két Szu-27-es jött el a partira.

A portál azt írja, hogy az elfogást nem szó szerint kell érteni, senkinek se a Top Gun látványos légi csatái jussanak eszébe. Ilyenkor az történik, hogy az érintett országok légiereje riasztást kap: orosz gépek közelednek a NATO légtere felé. A felszálló vadászgépek feladata az, hogy megközelítsék az érkező gépeket, és jelezzék: észrevették őket. Majd leolvassák az azonosító számot, beazonosítják a géptípust, lefényképezik, és egy ideig kísérik őket. Most is ez történt: először a román vadászgépek voltak az orosz repülők gardedámjai, majd tőlük a bolgárok vették át a kíséretet, végül pedig a törökök. Az ilyesmi standard eljárásnak számít, az orosz fél persze nem szokott belépni a NATO légterébe, az ilyen repülésekkel ők is csak azt jelzik, hogy ott vannak a pályán, és számolni kell velük – írta a Főtér.ro.

(kép forrása: Főtér.ro)

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2020. május 22. 14:09
"A portál azt írja, hogy az elfogást nem szó szerint kell érteni, " De, szó szerint. Az elfogás azt jelenti, hogy elfogja. Egyébként nemzetközi vizeken. "Románia konkrétan két MiG-21 Lancer vadászgéppel, amelyek kapcsán még csoda, hogy fel bírnak szállni. " Itt nem az a csoda, hogy egy izraeli segítséggel felújított MiG-21-es fel tud szállni (mert egy indiai pár hónapja konkrétan le is lőtt egy pakisztáni F-16-ost, igaz, sokkal nem élte túl - ha igaz), hanem az, hogy egy román gép fel tud szállni. Ugyanis a románoknak van Aranyosgyéresen F-16-osuk... Ami ezek szerint még mindig - vagy már megint - nem ad "keszit" :)
Vakfolt
2020. május 22. 13:22
EZ nem tudom igaz-e mindenestre mókás: "2014 Április 10-én a Donald Cook a Tomahawk szárnyas rakétákkal együtt behatolt a Fekete-tenger semleges vizeire. Oroszország erre egy Szu-24-es repülőgépet küldött az amerikai torpedóromboló hajó körberepülésére. Az orosz repülőgép fegyvertelen volt, azonban szakértők állítása szerint rendelkezett legújabb orosz rádióelektronikus harci rendszerrel. Az Aegis már távolról észlelte a Szu-24-es közeledését, harci riadót fújt. Amerikai radarok a célponttal való közeledés irányvonalát mérték be. És egyszerre csak a képernyők kialudtak, az Aegis megszűnt üzemelni. Közben a Szu-24-es a torpedóromboló fedélzete felett vonult el, megfordult és rakétatámadást imitált. Aztán megfordult és megismételte ezt a manővert. És ezt megtette 12-szer. Vagyis amikor üzemelt a Szu-24-es fedélzeti rádióelektronikus elnyomási rendszere, a modern Aegis rendszer üzemképtelenné vált. Külföldi médiák írják, hogy az incidenst követően a Donald Cook sürgősen betért egy romániai kikötőbe. A hajó személyzetének 27 tagja benyújtotta lemondási kérelmét."
Vakfolt
2020. május 22. 13:18
"Román MiG-ek fogtak el orosz bombázókat a Fekete-tenger fölött. Persze nem szó szerint, de szemmel tartották a NATO légterét megközelítő orosz gépeket - írta meg a Főtér.ro." Egy férfi szart a Lenin Mauzóleum előtt. Persze a nadrágját nem merte levenni.
21 gramm
2020. május 22. 07:51
Féknyúz. Pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!