Mexikóban sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

2020. május 18. 08:38

Megváltoztatták az eredeti receptet, és a költségek csökkentése miatt más alternatív alapanyagokat is felhasználtak.

2020. május 18. 08:38

A pancsolt szesz fogyasztásának már százharmincnyolc halottja van a koronavírus-járvány kitörése óta Mexikóban – közölték vasárnap a helyi hatóságok. Puebla államban 96-an kaptak metilalkohol-mérgezést, feltehetően hamisított itókától. Hetvenen meghaltak, 15 embert kórházban ápolnak, állapotuk súlyos. Tizenegyen ugyanakkor már gyógyultan távoztak.

A fővárostól, Mexikóvárostól 200 kilométerre északkeletre fekvő Chiconcuautlában mintegy 80 ember vett részt egy temetésen. A település az egyik gócpontja az alkoholmérgezéseknek, itt a térségben bővelkedő cukornádból állítanak elő házilag „életvizet”, pancsolt szeszt. A temetést követő órákban huszonnyolcan meghaltak – jelentették a hatóságok. A város polgármesteri hivatala megerősítette, hogy az ital készítése során „megváltoztatták az eredeti receptet, és a költségek csökkentése miatt más alternatív alapanyagokat is felhasználtak”. Ezeknek pontos leírását nem közölték.

Mexikó hatóságai arról is beszámoltak, hogy hasonló esetek fordultak elő az ország más államaiban, a nyugati Jaliscóban, a középső Morelosban, a keleti Yucatánban és Veracruzban. Az elmúlt hetekben összesen 138-an haltak meg. A halálesetek egyik okának azt tartják, hogy a koronavírus-járvány keltette válságban nyomorúságos körülmények közé süllyedt emberek az alkoholhoz, sörhöz és a gyakran pancsolt italokhoz folyamodnak.

Az országban a nagy italgyártók áprilisban leálltak a termeléssel, és várhatóan csak júniusban indulnak újra. Mexikóban a koronavírus okozta járványnak 49 219 igazolt fertőzöttje van hivatalosan, a halottak száma pedig 5117 volt hétfőn.

(Fotónk illusztráció, agavécsonkok láthatók rajta, a tequilát párolnak belőle)

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2020. május 18. 10:47
Szervezni kell nekik pálinkafőző tanfolyamot.
apika2
2020. május 18. 08:43
Azt mondták a szakértők, hogy agy egyik legborzalmasabb szenvedéssel járó halál, amit a metil alkohol okoz. Na ezért nem isszuk Józsi bácsi rézelejét, még ha az öreg esküszik is rá, hogy jó az mindenre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!