Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?

2020. május 11. 14:36

Napjaink felfordulásának egyik nagy nyertese Svájc lehet.

2020. május 11. 14:36
Káncz Csaba

„Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen.

Súlyos világpolitikai feszültségek és depressziós előszelek hagyományosan a svájci menedékvaluta felé irányítják a befektetők figyelmét. Napjaink felfordulásának egyik nagy nyertese Svájc lehet, holott az alpesi ország már amúgy is a világon a legtöbb külföldi vagyont kezeli, mintegy 3,6 ezermilliárd dollár értékben. Thomas Jordan, a svájci jegybank (SNB) elnöke nem véletlenül adott tegnap több svájci lapnak is interjút, mintegy lelki felkészítést nyújtva az elkövetkezendő megrázkódtatásokra.
Jordan panasza

Jordan kerek-perec bevallja, hogy komoly felértékelési nyomás nehezedik a svájci frankra, mivel a világgazdaság az 1930-as évek óta nem látott örvénybe került, és a világ több jegybankja is beindította a bankóprést. Az elnök leszögezte, hogy a válság-okozta megugrott tőkebeáramlás miatt az SNB részéről nagyobb volumenű beavatkozásra lett szükség a közelmúltban a frank védelmében. Az angol jegybankkal ellentétben a koronaválság miatt az SNB eddig nem csökkentette tovább az alapkamatot a jelenlegi -0,75 százalékról, de Jordan beismeri, hogy további vágásra lehet szükség.”

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. május 12. 16:45
Ezt ugye ijesztgetésnek szántad Káncz elvtárs? Ma már a magyarok ennek sincsenek kitéve/pedig de szeretnéd,ahogy én a Privátbankárt ismerem/! Valami átok ül rajtatok.Annyi negatív hírt szerkesztettetek már és bizony egy SEM JÖTT BE! Ez főleg rád vonatkozik Kánc. Te szoktál itt erőlködni erődön meg tudásodon felül! Próbálj meg inkább képben lenni! Ugyanis képtelen vagy!!!!
lhotx
2020. május 12. 06:10
Nyilván azért is mászik svitzerland oly bőszen a kriptografikusan előállított blockchain-ek után. Mintha MINDEGYIKET meg óhajtaná kefélni!
olajfa1
2020. május 11. 19:38
Még az is lehet, hogy svájcifrank sokk következik be... a német és az EU euró problémák miatt...
szavaztam
2020. május 11. 19:18
https://fred.stlouisfed.org/series/SNBMONTBASE svájci monetáris bázis 12 év alatt 12x nőtt...az is egy lufi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!