Európa Tanács: Aggodalomra ad okot a nők elleni erőszak kockázatának fokozódása

2020. május 07. 17:31

Dunja Mijatovic szerint bizonyos ultrakonzervatív csoportok aggasztó kísérleteket tesznek arra, hogy a világjárványt a nők szexuális és reprodukciós egészségének és jogainak visszaszorítására használják fel.

2020. május 07. 17:31

„Aggodalomra ad okot, hogy a koronavírus okozta járvány megfékezésére több európai országban bevezetett rendkívüli intézkedések fokozzák a nők elleni erőszak, különösen a családon belüli és a szexuális erőszak kockázatát” – jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.

Nehezítve van az abortuszhoz való hozzáférés

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet emberi jogi biztosa nyilatkozatában kiemelte, különös figyelmet kell fordítani a nők és lányok, köztük a serdülők, a szegénységben élők, a migránsok, a romák, a fogyatékossággal élők és a szexuális kisebbségekhez tartozók hatékony védelmére a nemi alapú erőszak ellen, valamint az áldozatok megsegítésére.

Mijatovic aláhúzta, noha több tagállam dicséretes intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy enyhítse a válságnak a nők jogaira és a nemek közötti egyenlőségre gyakorolt negatív hatásait, nem szabad elhanyagolni a nők szexuális és reprodukciós jogait sem.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos ultrakonzervatív csoportok aggasztó kísérleteket tesznek arra, hogy a világjárványt a nők szexuális és reprodukciós egészségének és jogainak visszaszorítására használják fel.

 

„A nők szexuális és reprodukciós egészségének és jogainak teljes tiszteletben tartása alapvető eleme az Európa Tanácshoz tartozó tagállamok azon kötelezettségének, hogy biztosítsák a nők emberi jogait, és előmozdítsák a nemek közötti egyenlőséget” – hangsúlyozta a strasbourgi biztos. Úgy vélte, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések nehezítik a nők és lányok számára nélkülözhetetlen szexuális és reprodukciós egészségügyi információk, szolgáltatások és áruk hozzáférhetőségét. Különösen az abortuszhoz való hozzáférés vált nehezebbé azokban az államokban, amelyek szigorú utazási korlátozásokat vezettek be. „A fogamzásgátláshoz való hozzáférés szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy a nők gyakorolhassák jogaikat testük és életük feletti autonóm döntéseik során” – mondta.

Megemlítette továbbá, hogy a nők jogainak biztosítása érdekében a járvány idején is fenn kell tartani a minőségi anyai egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. Az európai nők különösen súlyos árat fizetnek a világjárvány okozta válságban. „Rendkívül fontos, hogy a járvány és az ahhoz kapcsolódó korlátozások ne mélyítsék tovább a nemek közötti különbséget, és ne ássák alá az egyenlőség területén az elmúlt évtizedekben elért eredményeket” – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2020. május 08. 07:10
Édes Istenem! Mi a büdös lófaszt kezdjünk ekkora állatkertel?
certus
2020. május 07. 20:05
Migráció másik cikkben, ebben meg abortusz. Mindenáron vissza akarnak térni az abnormalitáshoz.
lemez
2020. május 07. 20:04
Ezt Afrikában terjesszék,másnap nem találnák az újságirót.
KannibálTatárÚr
2020. május 07. 19:19
A nők többletjogokat követelnek. Abortuszra egy férfinak sincs joga. Ne legyen a nőknek sem. Ez a nemi egyenjogúság követelménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!