Az EKB-talány

2020. május 27. 10:49

Kényes feladat elé állította a Német Alkotmánybíróság a berlini politikusokat. Most azonban akadt egy ígéretes ötlet.

2020. május 27. 10:49
Manfred Schäfers

„Még három héttel az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programjával kapcsolatos alkotmánybírósági ítélet után is teljes a tanácstalanság Berlinben. Hogyan bírhat rá a Bundestag és a szövetségi kormány egy uniós intézményt, amelynek függetlensége nem utolsó sorban éppen német követelésre lett rögzítve az EU-s szerződésekben, hogy a német bírák által előírt arányossági vizsgálatot elkészítse?

A legfőbb német bírói testület három hónap időt adott a szövetségi kormánynak, hogy rávegye az EKB Általános Tanácsát a PSPP kötvényvásárlási program felülvizsgálatára. Ellenkező esetben a német központi bank, a Bundesbank nem vehet részt benne a továbbiakban. Az EKB elnöke, Christine Lagarde első reakcióiban megingathatatlannak mutatkozott. Rámutatott, hogy az EKB egy független intézmény, amely saját megbízatását köteles szem előtt tartani. Ezenfelül azt is hangsúlyozta, hogy az intézmény az Európai Parlamentnek tartozik elszámolással. Jóllehet ez utóbbi kijelentésből kimaradt a „csak” szó, de kimondatlanul is ott lebeg a szövegben.

Wolfgang Schäuble (CDU) házelnök most csütörtökön ül össze a Bundestag költségvetési, pénzügyi, Európa-ügyi és jogi bizottságának elnökeivel, valamint a parlamenti pártok egy-egy képviselőjével, hogy kiötöljék, miként lehetne jogi és politikai szempontból összeegyeztetni azt, ami amúgy nem passzol össze. Egy tagállam részéről érkező formális elvárás arra vonatkozóan, hogy az EKB újfent igazolja kötényvásárlási programjának szükségességét, már csak az önvédelmi reflex miatt is arra ösztökélheti az uniós jegybankot, hogy hagyja figyelmen kívül a döntést. Egy informális információcsere sem nem lenne kielégítő a német Alkotmánybíróság számára, ha újabb panaszbenyújtók a május 5-i ítélet végrehajtását kérnék számon.

A jogászok nagy eltérően értékelik a helyzetet

Egyszerűen semmit sem csinálni, ahogyan azt Olaf Scholz szociáldemokrata pénzügyminiszter javasolta, a CDU-CSU frakció számára nem ez jelenti a végső bölcsességet. Ígéretesebbnek tűnik az elképzelés, hogy egyszerűen „megcsapolják” az EKB és az Európai Parlament közötti információs csatornát. Könnyű azonban ilyen módon sem lesz majd megoldani a karlsruhei feladatot, mert a „hogyanra” vonatkozó kérdés megválaszolása továbbra sem egyszerű. Valószínűleg önmagában nem lenne kielégítő megoldás néhány elektronikus dokumentum továbbítása Berlinbe.

A Bundestag uniós ügyekkel foglalkozó bizottsága hétfőn szakértőket hívott meg ülésére annak érdekében, hogy sikerüljön tisztázni az üggyel kapcsolatos jogi zűrzavart.  Azonban már az írásbeli állásfoglalások is jól megmutatták, hogy az erre vonatkozó remények túlzottan optimisták voltak.”

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2020. június 17. 23:21
Itt az ideje feloszlatni az EU-t és új tárgyalásokat kezdeni egy új EU-ról, amely nem a tagállamok főnöke, hanem kiszolgálója. Mint ahogy a széles tömegeknek a mostani is így volt bemutatva. Nem a tömegek tehetnek arról, hogy a mostani EU egy tisztességtelen félrevezetés eredménye. Maradjon csak az ET, ahol egyenjogú államok döntenek az EU együttműködéséről. Egy államnak sincs szüksége gyámra, különösen olyanra, amelyik maga is gyámságra szorul.
szemlelo
2020. június 17. 23:21
Az EKB független, de akkor ki felügyelheti, hogyha túllépi a hatáskörét? Az EP, ha akar ezzel foglalkozni? Ha meg nem, akkor senki, azt csinál, ami jólesik neki.
di maggio
2020. május 28. 14:01
Lehet,hogy a német identitás tudat megtalálásának egyik lépcsőfokát látjuk. / Bocs a képzavarért/
Okoskata
2020. május 28. 11:19
Erre valóban nagy szükség lenne már végre. Ezt a tohuvabohu már elviselhetetlen állapot. Bábel az EU- hoz képest....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!