Arabok hamisítottak szeszt Romániában, tízen haltak meg a mérgező metil-alkoholtól

2020. május 05. 16:42

A szakértők szerint a hamisított szesz koncentrációja a halálos dózis 300-szorosa volt.

2020. május 05. 16:42

Hétfőn késő este előzetes letartóztatásba helyezett a román rendőrség egy jordán és egy iraki állampolgárt, akik a gyanú szerint tíz ember halálát okozták – számol be a hírről a Főtér.

„Bár a közel-keletiekhez egy ideje bizonyos okok miatt a terrorizmus képe kapcsolódik, a két delikvens nem iszlamista vallási fanatizmusban utazott, hanem nagyon is európai bizniszben: szeszt hamisítottak” – folytatja cikkét az erdélyi magyar honlap. Az arab férfiak a Bukarest mellett található Ilfov megyében törvényellenesen állítottak elő szeszt, amelyet orvosi alkoholként értékesítettek, de a készítményt  az egészségre kevésbé káros etil-alkohol helyett a halálos metil-alkoholból csinálták.

A halálesetek akkor kezdődtek, amikor a  terméket megvette egy Iaşi megyei üzletember, aki több falusi boltot is üzemeltet Moldvában. A hatóságok már április közepén nyomozni kezdtek, de a hamis alkohol forgalmazója is gyanút fogott, ezért levetette a palackokat a polcokról, sajnos későn. A vizsgálat megállapította, hogy a két férfi – akik már jó tíz éve működtetnek cégeket Bukarestben – 70 százalék metil-alkohol és 30 százalék víz felhasználásával állította elő a hamis orvosi alkoholt. A biztonság kedvéért még kék tojásfestéket is használtak a folyadék elszínezésére. A szakértők szerint a hamisított szesz koncentrációja a halálos dózis 300-szorosa volt.

Az ügy azonban itt még nem ér véget: az ügyészség gyanúja szerint nem csupán ennyien halhattak meg, ezért hétfőn két elhunyt exhumálását is elrendelték. Ráadásul még elkeserítőbbé teszi az esetet, hogy az áldozatok nem azért halhattak meg, mert rendeltetésszerűen használták az orvosi alkoholt, hanem azért, mert megitták.

A vodka csak víz, a rum meg színezőanyag”, márpedig tömény szesz nélkül nem lehet dolgozni – mondta az egyik elhunyt özvegye, aki megerősítette: a járvány miatt a férje eddigi kedvenc alkoholja eltűnt a polcokról, ezért fanyalodott rá a halálát okozó termékre. Nem ez az első ilyen eset a koronavírus-járvány kitörése óta. Mint arról márciusban beszámoltunk, Iránban 300-an haltak meg azért, mert metil-alkoholt fogyasztottak azt gondolván, hogy az segít a fertőzés ellen.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2020. május 06. 06:11
Igazán sajnáljuk szegény oláh alkeszeket! Hol a heLLszinki-bizottság?
figyelő4322
2020. május 05. 22:15
Ez biztosan azért történt, mert a magasan képzett kk-i bevándorlók nem kapnak jó állást KE-ban. Ezért olyasmihez folyamodnak, amihez nem értenek. Legalábbis ezt halljuk a ballib megmondó-emberektől...
Saksafar
2020. május 05. 21:00
Alkoholt kinek másnak kéne nekiállni hamisítani, ha nem muszlimoknak? Amiben még hasonló nagy rutinnal tudnának alkotni az a disznóvágás és feldolgozás.
civis72
2020. május 05. 19:17
magasan képzett szakember mind
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!