A „trianoni szerződés napjává” nyilvánította június 4-ét a román parlament

2020. május 13. 15:06

Már csak Iohannis aláírására vár a tervezet.

2020. május 13. 15:06

Megszavazta a bukaresti képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét Romániában. A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és országszerte kitűzik a nemzeti lobogót.

A tervezet képviselőházi vitája során Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte: teljesen haszontalan törvényről van szó, napirendre tűzése pedig része a magyarellenes versengésnek, amelyet három hete indított az államfő.

A Trianon-törvényt 235 szavazattal 21 ellenében és 25 tartózkodás mellett szavazta meg a bukaresti képviselőház, hatályba lépéséhez pedig már csak az államfő aláírására van szükség.

(MTI)

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Országzászló
2020. május 17. 13:31
Szerintem, azt kellene szorgalmaznunk, hogy az Összetartozás napját helyezzük át egy másik napra. Ha vissza akarunk vágni a románoknak akkor aug.30-ra, ha nem akarunk rátenni egy lapáttal, akkor aug. 20-ra. Trianon napját meg nemzeti gyásznappá kellene nyilvánítani, lehetőleg munkaszüneti nappá.
Ekerot
2020. május 14. 10:24
ez mióta szerződés a qrva nagyanyátok, s mióta ünnepli a tolvaj a zsákmányát nyilvánosan, hogy a károsítottat idegesítse???
figyelő4322
2020. május 14. 00:22
A szélsőségesen "szofisztikált" oláj demokrácia igencsak zavaros vizekre tévedett. Habár birtokolja és fosztogatja Erdélyt, úgy látszik Trianont se lenyelni, se kiköpni nem bírja! Még száz év után sem... Hát csak hadd fuladozzon!
Akitlosz
2020. május 13. 23:57
"Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte: teljesen haszontalan törvényről van szó" Akkor téved. Nem csoda, hogy nem képes autonómiát kivívni, ha ennyire nem ért a politikához. A törvény erősíti az oláh nemzetet és provokálja a magyar nemzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!