A szír kormány lefoglaltatta Aszad unokatestvérének vagyonát

2020. május 19. 16:16

A május 19-én keltezett és a szíriai pénzügyminiszter által aláírt utasítás szerint az intézkedés Rámi Mahlúf feleségére, és gyerekeire is kiterjed.

2020. május 19. 16:16

„A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormányzat utasítást adott az államfő gazdag unokafivére, Rámi Mahlúf és családja vagyonának lefoglalására” – közölte a Reuters hírügynökség kedden egy kormányzati dokumentumra hivatkozva, amelybe betekintést nyert.

A május 19-én keltezett és a szíriai pénzügyminiszter által aláírt utasítás szerint az intézkedés Rámi Mahlúf feleségére, és gyerekeire is kiterjed. Az iratban az áll, hogy az óvintézkedésként foganatosított lefoglalás a szíriai távközlési hatóság felé fennálló tartozás biztosítékaként szolgál. Rámi Mahlúf, aki egykor Aszad belső köréhez tartozott, a legnagyobb szíriai mobiltelefon-társaság, a Syriatel tulajdonosa. Az utóbbi időben azonban összetűzésbe került a hatóságokkal cége tartozásai miatt.

Mahlúf eddig három online videóban szólalt meg a vitával összefüggésben, és ezekben egyenesen Bassár el-Aszadhoz fordult segítségért vállalata megmentése érdekében. Legutóbbi, vasárnapi üzenetében azt állította, hogy lemondásra szólították fel a Syriatel vezetői tisztségéből.

A damaszkuszi vezetés szerint a Syriatel 134 milliárd szíriai fonttal (25 milliárd forint) tartozik az államnak.

Mahlúf kedden közzétett egy május 18-i keltezésű levelet, amelyben tagadta a távközlési minisztérium vádjait a Syriatel meg nem fizetett licenszdíjai körül kialakult vitában. Az üzletember anyai ágon unokatestvére Aszadnak és kulcsfontosságú szerepet játszott az elnök hadikiadásainak fedezésében a 2011 óta tartó polgárháborúban. Mahlúf egyaránt szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciós listáján. Vállalatbirodalma a távközlésen túl kiterjed az építő- és az olajiparra is. Szakértők szerint a példátlan nyilvános huzavona évtizedek óta az első nagyobb szakadás lehet a szíriai kormányzó eliten belül, amely 1970-ben Háfez el-Aszad államcsínyével került hatalomra.

(MTI)

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2020. május 20. 13:59
Nagy szerencse, hogy legalább Aszad hatalomban maradt.
Mich
2020. május 19. 19:59
A múlt héten még ez a korrupt rokon volt az amerikaiak reménysége... (Hogy majd megdönti az elnököt, akit az iszlamisták nem tudtak legyőzni...)
szavaztam
2020. május 19. 16:53
:) adót ott sem szeretnek fizetni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!