Új kórházi gócpontok az olasz járványhelyzetben

2020. április 16. 13:54

 A kór nem válogatott: orvos, nővér és beteg egyaránt található a fertőzöttek között.

2020. április 16. 13:54

Észak-Olaszországban már egyes kórházak is a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gócpontokká váltak. Napjainkban hasonló a helyzet a déli Campaniában is, ahol úgy tűnik, az egészségügyi intézmények a koronavírus terjedésének melegágyai. Sajtóértesülések szerint még olyan helyzet is előfordult, hogy egy-egy kórházban negatív gyorsteszt után kapták el negyvenen a betegséget.

Marco Rossi Pozzuoli büszke lakója.<br>Fotó: Instagram
Marco Rossi Pozzuoli büszke lakója.
Fotó: Instagram

 
A Nápoly melletti Pozzuoli békeidőben csodás hely, nem véletlen, hogy itt telepedett le Marco Rossi is, a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya. Napjainkban azonban „háborús idők járnak” még a nyolcvanezres agglomerációval rendelkező város kórházában is. A helyi „Santa Maria delle Grazie”, azaz a Kegyes Szűzanyáról elnevezett kórházból kedden jelentett újabb halálesetet a helyi Il Mattino nevű lap.

Pozzuoli kórháza a Sky Híradójában.
Pozzuoli kórháza a Sky Híradójában.

Az elhunyt 82 éves férfit nagyjából két hete vitték Pozzuoli kórházába, ahol azonban – mivel nem gyanakodtak koronavírusra – először nem elkülönítve helyezték el. Egy gyorstesztet ugyan elvégeztek, de az is negatív lett. Húsvéthétfőn azonban kiderült, ugyanez az egyetlen tünetmentes (!) beteg a kórházban rövid idő alatt 25 fertőzéshez vezetett (23 kórházi dolgozó és két korábbi beteg is megfertőzödött a koronavírussal). 

A gyorstesztek megbízhatósága felől egyébként az olasz hatóságok már régóta kételkednek. Sajnos a férfit a negatív tesztelés után egy egyébként is túlterhelt részlegen helyezték el, innen pedig be is indult a fertőzések láncolata. Azóta a kórházban már nagyjából 40 koronavírusos beteg van. A kór ráadásul nem válogatott: orvos, nővér és beteg egyaránt található a fertőzöttek között. Most szinte mindegyiküket a kórház negyedik emeletén ápolják.

Pozzuoli kórháza egy távoli google maps-közelítésen.
Pozzuoli kórháza egy távoli google maps-közelítésen.

Nem ez a kórház azonban az egyetlen „focolaio”, azaz „melegágy”, vagy más szóval járványgóc Olaszországban. Ahogy a tömeges megbetegedések száma az elmúlt hetekben visszaszorult, egyre nagyobb figyelmet kaptak a Pozzuoli kórházához hasonló esetek az olasz sajtóban. Ilyen kórházi gócpont alakult ki például az északi Veneto régióban is, amely eddig mintaszerűen kezelte a súlyos járványt. Rovigo kórházában pedig az idősügyi részleget kellett lezárni és kitakarítani a napokban, hasonló okok miatt. Itt 36 betegből 26 fő lett koronavírusos, valamint 10 ápoló, és hét másik kórházi dolgozó is elkapta a betegséget.

 A kórházigazgató egy helyi lapnak arról beszélt, az egész működésmódjukat át kell alakítani a járvány második időszakára, mivel „a kórház egy potenciálisan érzékeny hely” a koronavírus szempontjából. A járvány megerősödése ezen a környéken azért is meglepő, mert a „Rovigo Oggi” hírportál szerint egész Észak-Olaszországban – a magyar fülek számára ismerős Isonzo-menti Gorizia (Görz) után – ez a második legkevesebb megbetegedéssel büszkélkedő terület.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2020. április 16. 14:48
" Sajtóértesülések szerint még olyan helyzet is előfordult, hogy egy-egy kórházban negatív gyorsteszt után kapták el negyvenen a betegséget." Hááát az az igazság, hogy a gyorsteszt az az ellenanyagok jelenlétét mutatja ki. Azok meg nem általanak a betegség gyógyulási szakában megjelenni és az immunrendszer memorizálóü képességének köszönhetően hosszú ideig a vérben lenni. Ebből az következik, hogy pozitív gyorsteszt eredménnyel már nem lehet a betegséget elkapni, mert az arra utal, hogy már a betegségben benne van a beteg- de akkor már legalább 10 napja, vagy már átesett rajta. Szóval szörnyülködjünk, hogy igen, csak negatív gyorsteszt eredményű emberek tudják a betegséget elkapni. Ez van.
világbéka
2020. április 16. 14:45
Na meg hogy tesztelni tesztelni, kariferi megmondta. "Egy gyorstesztet ugyan elvégeztek, de az is negatív lett. Húsvéthétfőn azonban kiderült, ugyanez az egyetlen tünetmentes (!) beteg a kórházban rövid idő alatt 25 fertőzéshez vezetett (23 kórházi dolgozó és két korábbi beteg is megfertőzödött a koronavírussal). "
simonvitéz
2020. április 16. 14:28
Orbán tönkretette az egészségügyet! Nyugaton sokkal jobban gondoskodnak a bajba jutott emberről. Ez jutott eszembe a tudósítást olvasva. Ja, nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!