Magyar Nemzet: Újabb hetes cikkelyes eljárást sürgetnek Magyarország ellen

2020. április 02. 15:37

Az uniós szerződések alapján van arra lehetőség, hogy párhuzamosan több 7. cikkely szerinti eljárás legyen ugyanazon tagállammal szemben – emlékeztet a lap.

2020. április 02. 15:37

A Magyar Nemzet információi szerint nemrég összeült az Európai Parlament elnökök értekezlete formációja (a frakcióvezetők és az EP elnöke), az ülésen pedig felhatalmazták David Sassoli EP-elnököt, hogy levélben kérje az Európai Bizottságot: vizsgálja meg a magyar koronavírus-törvény összeférhetőségét az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével. Utóbbi rögzíti, hogy a jogállamiság is az unió alapját képező értékek közé tartozik.

Az Elnökök értekezlete ezáltal arra sürgetheti a bizottságot: amennyiben szükséges, saját hatáskörében indítsa meg a 7. cikk szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárást. A lap forrásai szerint a levelet még nem küldte el David Sassoli elnök, ám ez csak idő kérdése. Az EP-elnök levelét a liberális, a szociáldemokrata, a zöld és a szélsőbaloldali frakció is támogatta. Ugyanakkor az Európai Néppárt szerint is aggodalomra ad okot a magyar törvény, de nem álltak be a 7. cikkelyt szorgalmazók mögé.

Mint ismert, az Európai Parlament 2018 őszén indított ilyen mechanizmust Magyarország ellen a Sargentini-jelentés alapján. A jogállamisági eljárást a Bizottság, a Parlament vagy a tagállamok egy harmada kezdeményezheti. Az uniós szerződések alapján van arra lehetőség, hogy párhuzamosan több 7. cikkely szerinti eljárás legyen ugyanazon tagállammal szemben. Az EP április 16-17-én tart plenáris ülést, feltehetőleg itt is témául szolgálnak majd a magyar rendkívüli intézkedések.

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. április 03. 18:20
Az unió vezetőinek végre el kellene gondolkodni azon,hogy továbbra is Soros Györgyék által képviselt Birodalmi Amerikai Egyesült Államok érdekei mentén politizálnak,vagy a jövőben Európa boldogulásáért küzdenek. Egyszerűen nevetséges,hogy Amerikában az európaiak munkájából élnek jobban könnyebben,mert mindig akadnak Merkelek Machronok meg Renzik stb akik hozzásegítik az amerikaiakat Európa pénzügyi megfejéséhez.
bagira
2020. április 03. 07:13
Ballibsik folytatják a régi besúgói tevékenységüket , régen a ruszkinak súgtak búgtak most az új gazdinak az eus vezéreknek . Csak mos a brüsszeli vízfejek tartó tisztek . Imádják az új gazdit mert milliárdossá tette őket , régit leköpik megtagadják , nagyon kellett bizonyítani megfelelni feneket nyalni pedig értük még akasztottak is , most elég pár hazug rágalmazó jelentést Brüsszelbe kiküldeni , ugrik a nyugati tábor félti az összelopott harácsolt nagy vagyonokat a hatalmukat .
khomeini
2020. április 03. 01:12
Érdekes lesz majd, amikor olyan országok fognak pampogni a felhatalmazási törvény ellen, ahol már felfüggesztették a parlament működését, miközben nálunk az országgyűlés továbbra is ülésezik...
zsoltkom2
2020. április 03. 01:09
Orbán alkalmatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!