Lemondott a török belügyminiszter a hétvégi kijárási tilalomról szóló kései bejelentés miatt

2020. április 12. 22:24

A péntek este tíz óra körül tett bejelentése nyomán országszerte százezrek tódultak az utcákra, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat.

2020. április 12. 22:24

Soylu Twitter-fiókján jelentette be távozását. „Egy odaadással és alapossággal irányított időszakban, minden tekintetben enyém a felelősség a hétvégi kijárási tilalom végrehajtását illetően, amely teljes mértékben a járvány megelőzését célozta” – írta. Soylu úgy látta, hogy az embertömegekről megjelent képsorok „nem voltak összeegyeztethetők e tökéletesen vezényelt időszakkal”. Hangsúlyozta, hogy nem lett volna szabad ilyen jeleneteket előidézni.

Mikroblog-bejegyzésében később úgy fogalmazott: „bocsásson meg nekem szent nemzetem, amelynek kárt okozni soha nem akartam, és tisztelt köztársasági elnökünk, akihez életem végéig hű leszek”. A Hürriyet török kormánypárti napilapban vasárnap megjelent interjújában Soylu arról beszélt, hogy tudomásul vette és elfogadta a bejelentés időzítésével kapcsolatban őt ért bírálatokat. A politikus egyúttal közölte: nem látta előre, hogy ez fog történni, sőt más országok példájából kiindulva pont abban az esetben számított hasonlókra, ha a tilalomról két-három nappal előre értesítik a lakosságot. „Ezt akartuk elkerülni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mintegy 250-300 ezer ember sietett az utcákra a hír hallatán.

A kis-ázsiai országban a fertőzés megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalom van érvényben a 30 legnagyobb városban – köztük Isztambulban és Ankarában –, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. Az intézkedés 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik.

Törökországban vasárnap némileg csökkent, de továbbra is magas, napi 4500-at meghaladó értékkel, 4789-cel nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így 56 956-ra emelkedett. A halálozások száma – csütörtök óta tartva a százhoz közeli rekordszintet – ezúttal 97-tel 1198-ra nőtt. A fertőzöttek közül jelenleg 1665 embert kezelnek intenzív osztályon, 39-cel többet, mint szombaton, lélegeztetőgépre pedig 978-an vannak kapcsolva, ami ugyanakkor 43-mal kisebb az előző napi értéknél. Az utóbbi szám péntek óta esik, akkor 1062 lélegeztetett beteg volt.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. április 13. 10:22
Ide is beteszem: Bizony, bizony. BE KELL NYÚJTANI A LEMONDÁST, akkor is, ha nem fogadják majd el, UGYE FOSOS GATYÁJÚ KARIFERIGERI? Mert mi van, ha mégis elfogadják?
barnabibambi
2020. április 13. 09:16
Nálunk ilyen nem fordulhat elő mert itt demokratikusan a helyükön maradnak a bűnözők a parlamentbe.Felelősségrevonásról meg beszélni sem szabad met a házelnök kikerget a parlamentből persze a demokrácia jegyébe.Hová fajult a világ nálunk már van új R ákosink is.Várom a kriptokomcsik újabb ötleteit a honi demokrácia megújítása ügyében ,természetesen az orbáni illiberalizmut megtestesítve.
metálgitár
2020. április 13. 07:25
Pedig a 168 óra megírta, hogy a kijárási korlátozás bejelentésére legalkalmasabb időpont az este 10 óra. Erre tessék.
my fair lédig
2020. április 12. 23:31
A török belügyminiszter körül már a vírusjárvány előtt is fogyhatott a levegő : nem tudta végrehajtani az Erdogan-Orbán tandem parancsát, hogy passzírozzon át minél több migrácsot a görög határkerítésen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!