Haftar tábornok rakétatámadás alá vette Tripolit

2020. április 14. 10:20

Fokozódik a szétszakadás Kelet- és Nyugat-Líbia között.

2020. április 14. 10:20

Folytatódtak keddre virradóan a Tripoli, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány székhelye elleni rakétatámadások, amelyek elkövetésével a kormány a Halífa Haftar tábornok parancsnoksága alatt álló erőket vádolja. Tripoli közlése szerint a rakétázások hétfő este óta folyamatosan tartanak, egyik célpontjuk pedig vélhetően a Mitiga nemzetközi repülőtér. Mohamed Gnunu, a tripoli kormányhoz hű erők szóvivője hétfő este azt mondta, hogy a főváros elleni támadássorozat Haftar csapatainak bosszúja a hétfői katonai akciójukért, amelynek során a kormányhű milíciák visszafoglalták Haftar csapataitól a fővárostól mintegy 60 kilométerre nyugatra található Szabráta városát és a közeli Szurmánt. Ezeket a városokat 2019 áprilisában rohanták le a Haftar parancsnoksága alatt álló csapatok.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt káoszba, és gyakorlatilag kettészakadt. A keleti és déli részt ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok erői tavaly április óta ostromolják Tripolit, a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelyét. António Guterres ENSZ-főtitkár tűzszüneti felhívása ellenére a harcok március közepén ismét fellángoltak, és a múlt hét elején Haftar erői rakéta-sorozatvetőkből mértek csapásokat a főváros egyik legnagyobb kórházára. A harcok akadályozzák, hogy az észak-afrikai ország amúgy is megtépázott egészségügyi rendszere felkészülhessen a koronavírus-járvány kirobbanására. Líbiában még csak 26 fertőzöttet azonosítottak és egy beteg hunyt el, de más intézkedések mellett kijárási tilalommal is megpróbálják lassítani a betegség terjedését.

(MTI)
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. április 14. 13:58
Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért: https://egyvilag.hu/temakep/077.shtml
olajfa1
2020. április 14. 13:07
A NATO meg ölbe tett kézzel nézegeti az eseményeket... (volt aki még pizzát is rendelt...)
Gregorius
2020. április 14. 11:15
Ezek sem hülyülnek már meg.....
vigyor
2020. április 14. 10:49
Hát, most így egy világjárvány kellős közepén, tényleg nagyszerű dolog még rakétázgatni is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!