Elszakították Ádent Jemen többi részétől a szeparatisták

2020. április 26. 17:49

Jemenben 2015 óta dúl polgárháború.

2020. április 26. 17:49

A dél-jemeni Ádenben harcoló szeparatisták bejelentették, hogy uralmuk alá vonják a kikötővárost – írja a BBC. Az ádeni központú Southern Transitional Council azt is bejelentette, hogy több környező provinciára is kiterjeszti uralmát. Ez azt jelenti, hogy megszegték a novemberben kötött békeszerződést a nemzetközileg is elismert kormánnyal.

A Southern Transitional Council az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi, míg a kormány Szaúd-Arábiát tudhatja maga mögött. A kormány szerint a mostani akciónak „veszélyes és katasztrofális következményei” lesznek. A külügyminiszter szerint a déliek ezzel teljesen visszaléptek a Rijádban kötött megállapodástól.

A Southern Transitional Council 2015-ben foglalta el Jemen fővárosát, Szanaát, amire válaszul a szaúdiak által vezetett koalíció intervenciót hajtott végre a kormány oldalán. A Southern Transitional Council tavaly augusztusban foglalta el Ádent, az ország ideiglenes fővárosát.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!