Diplomáciai lépést helyezett kilátásba a grúz kormányfő Szaakasvili ukrajnai kinevezése esetén

2020. április 24. 17:25

Szaakasvili szerdán jelentette be, hogy az ukrán elnök felajánlotta neki a reformügyi miniszterelnök-helyettesi posztot.

2020. április 24. 17:25

Georgia megfelelő választ fog adni Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök ukrán miniszterelnök-helyettessé való kinevezése esetén, az a legkevesebb, hogy hazarendeli konzultációra kijevi nagykövetét – figyelmeztetett Giorgi Gaharia georgiai miniszterelnök pénteken egy sajtótájékoztatón.

Ahogy azt lapunk is megírta, pénteki ukrán híradások szerint az egykori georgiai elnök, későbbi odesszai kormányzó Szaakasvili pénteken a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakciójával folytatott tárgyalást miniszterelnök-helyettesi kinevezéséről a törvényhozás rendkívüli ülése előtt. „Georgia természetesen adekvát választ ad egy ilyen lépésre, (...) az a legkevesebb, hogy konzultációra visszahívjuk (kijevi) nagykövetünket” – mondta Gaharia.

„Ukrajna Georgia stratégiai partnere, amin nem változtat hosszú távon semmilyen szűk körű politikai konjunktúra” - jelentette ki a georgiai kormányfő. Mindazonáltal megjegyezte: „egy súlyos bűncselekményekért elítélt, körözés alatt álló ember kinevezése miniszterelnök-helyettessé még egy stratégiai partner által is teljességgel elfogadhatatlan”. Szaakasvili 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Hivatali ideje alatt több Nyugat-barát reformot is végrehajtott, de 2008 augusztusában vesztes villámháborúba keveredett Oroszországgal. Mandátumának lejárta után külföldre távozott. Távollétében hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélték Georgiában. Kijev azonban Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki.

Szaakasvili szerdán jelentette be, hogy az ukrán elnök felajánlotta neki a reformügyi miniszterelnök-helyettesi posztot. Az ukrán jog szerint azonban a miniszterelnök-helyetteseket a parlament nevezi ki, ebben az államfőnek még javaslattételi joga sincs, ezért kell Szaakasvilinek maga mögé állítania a képviselők többségét. Bár korábban úgy volt, hogy az ukrán parlament pénteken napirendre tűzheti a szavazást Szaakasvili kinevezéséről, Olekszandr Kornyijenko, a Nép Szolgája frakcióvezető-helyettese szerint a parlament erről várhatóan csak jövő kedden vagy szerdán szavazhat.

(MTI)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. április 24. 17:55
"Szaakasvili szerdán jelentette be, hogy az ukrán elnök felajánlotta neki a reformügyi miniszterelnök-helyettesi posztot." Szép. Kedves Vologya! Csak szólok, hogy felajánlottad nekem, hogy a tartót... na... a főnö... ejnye már... szóval a helyettesed legyek. Reformügyinek fogjuk hívni a pozíciómat és olyan jól meg fogunk reformálni mindent, hogy csak úgy tapsikolnak majd a hoholok.
luzitanxaver
2020. április 24. 17:51
Egészen elképesztő. Miért nem mindjárt a saját székét ajánlotta fel Zelenszkij? Alighanem már ő is visszasírja a vicceskedős időszakot így, elásás előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!