Olasz lapszemle – így tálalják a mai újságok az országos karantént

2020. március 10. 16:53

2020. március 10. 16:53

A legnagyobb jobboldali-liberális lap, a milánói Corriere Della Sera a semleges „Már egész Olaszország le van zárva” főcímmel ír a tegnap történtekről, az alcím hozzáteszi: „tilalom minden régióban. Conte: maradjanak otthon. Iskolák és sport, április 3-ig lezárva. A milánói tőzsde 11 százalékos mínuszban”.

A Salvini-féle Ligához közelálló, szuverenista La Verità egy szójátékkal rántja le a leplet a felelősről: „Íme, a számla, amit ki kell fizetni” – szól a lap főcíme (a conto az olaszban számlát jelent, majdnem úgy, mint a Conte, ami a kormányfő neve – a szerk.).

A legnagyobb balliberális újság, a római la Repubblica címlapja „Mindenki (maradjon) otthon” címmel, és „sokkterápia” felcímmel hozta a tegnapi éjszakai kormánydöntést. Valamivel lejjebb arról írnak, hogy „Összeomlanak a tőzsdék, a milánói 11 százalékot esett. Visszatért a 2008-as lidércnyomás”.

A liberális il Fatto Quotidiano „A nagy menekülés: 20 ezer ember két nap alatt” címmel arról számol be, hogy rengetegen menekültek Dél-Olaszországba, majd ezt követően kiterjesztették a tilalmakat az egész országra.

A torinói liberális újság, a la Stampa, a tegnapi nap két ikonikus képét tette címlapra: az egyik a börtönlázadásokat, a másik pedig a tőzsdepánikot ábrázolja. A főcím természetesen az ország koronavírus miatti karanténba helyezéséről szól. 

Végül egy dél-olaszországi, apuliai újság, a Bariban megjelenő, csőd szélén álló la Gazzetta del Mezzogiorno címlapja: „Mindenki menjen haza, Conte lezárja Olaszországot” címmel, és a foggiai börtönlázadás képével számol be a tegnapi napon történtekről. 

Források: giornalone.it, illetve a Corriere della Sera.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
recipeferum
2020. március 10. 21:42
Nem lehet egy országot sokáig lezárni,mivel romba dönti a gazdaságot. A virus elleni harc kulcstényezője a kötelező maszkviselés minden közösségi térben.
Antigoné
2020. március 10. 18:17
Érdekes, hogy Oaszországban sokkal nagyob b a baj, mint nálunk, de még Salvini sem mond olyat, hogy "elfogyott a bizalom a kormány mögül".
nick89
2020. március 10. 17:12
Nálunk is lesz karantén, remélem a budapesti adó-és vámmentes Kínai Különleges Gazdasági Övezet lesz a legelső és már ki sem nyithat soha többé. http://www.harommajom.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!