NATO-tag lett Észak-Macedónia

2020. március 27. 18:01

A nyugat-balkáni ország lett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének legújabb tagja.

2020. március 27. 18:01

Mind a 29 nemzeti parlament megszavazta Észak-Macedónia tagságát a NATO-ba, mely így a mai napon a szövetség legfrissebb tagja lett. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pénteken Brüsszelben úgy fogalmazott: „Észak-Macedónia a NATO család, harminc nemzet és majdnem egy milliárd ember családjának része. Egy család pedig arról ismerszik meg, hogy függetlenül a kihívások nagyságától erősebbek és biztosabbak vagyunk együtt”.

Észak-Macedónia régóta hozzájárult partnerországként az euro-atlanti biztonsághoz, részt vettek az afganisztáni és koszovói missziókban is. Az észak-macedón zászló ünnepélyes kitűzésére március 30-án fog sor kerülni – a járványhelyzetre való tekintettel zárt körűen – a NATO székhelyén Brüsszelben. Az ünnepélyes eseményen Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, Sir Stuart Peach marsall, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, Észak-Macedónia NATO-küldöttségének képviselője, Zoran Todorov és megbízott ügyvédek fognak részt venni. Észak-Macedónia zászlaját eközben egyidőben fogják felhúzni Monsban (Belgium), a szövetséges parancsnokságon és Norfolkban (Egyesült Államok), a Szövetséges Átalakítási Parancsnokságon.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
medve
2020. március 28. 07:26
Ez egy jó hír Magyarországnak, mert a Balkán integrációja fontos nekünk.
Krupp Skya
2020. március 28. 05:39
A Koronavírus már januárban a NATO tagja lett.
yanoo
2020. március 27. 21:38
Nem hátas, hanem házas.
Rugán
2020. március 27. 20:18
Most már van aki megvédje Amerikát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!