Nagyragadozók Eldorádója Szlovénia és Horvátország között

2020. március 17. 10:13

Egyre több a hiúz, a farkas és a medve – és egyre több az emberek problémája velük.

2020. március 17. 10:13

A horvát-szlovén határ hegyvidéki területein egyre több nagyragadozót látni az elmúlt években. Az emberi tevékenység miatt évtizedekig csökkent a hiúzok, medvék és farkasok száma, de az új vadvédelmi törvényeknek köszönhetően ismét egyre több van belőlük – számolt be erről az örvendetes tényről az Euronews a helyszínről.

A Dinári-Alpok horvát-szlovén részén jelenleg több ezer medve, több száz farkas és nagyjából hetven hiúz él. Az őket védelmező projekt keretében már több mint kétmillió eurót költöttek tíz konkrét intézkedésre. Többek között medvebiztos szemeteskukákat és hiúzárvaházakat is telepítettek a térségben. A befizetett összeg 85%-a a kohéziós alapokból érkezett, a maradékot helyi szervezetek gyűjtötték össze.

(Mandiner)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2020. március 17. 17:59
Vadak a déli határ közelében? Ez új!
Amondó
2020. március 17. 12:16
Örvendetes. A túlszaporulatot át kellene telepíteni - nem túl messzire - egy határral arrébb a horvát-bosnyák, meg a magyar-szerb határhoz. A duplakerítés közötti sávban jól elvolnának. A "menekültek" viszont gyorsan hazamenekülnének.
Dorset Naga
2020. március 17. 11:30
Valami vadkamera csinálhatta a felvételt, és két expozíció került egy kockára. Minden esetre érdekes a kép.
zakar zoltán béla
2020. március 17. 11:23
Szemed! Ötös! Üdv!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!