IOM: Elférne Bulgáriában tízezer migráns

2020. március 03. 06:51

Az ENSZ társult migrációs szervezetének szófiai képviselője szerint nem kell aggódni egy nagyobb menekülthullám esetén sem.

2020. március 03. 06:51

Bulgária mintegy tízezer menedékkérő elszállásolására elegendő befogadóképességgel rendelkezik a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) értékelése szerint, míg a szomszédos Görögország teljességgel túlterhelt – közölte Milena Nikolova, az IOM bulgáriai képviseletének szakértője hétfőn Szófiában a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

„Ha mintegy tízezren érkeznének Bulgáriába, nem jelentene gondot az emberek befogadása, elszállásolása, orvosi kivizsgálása, illetve az elsődleges szükségleteik biztosítása” – hangoztatta Nikolova. Úgy vélekedett, nem kell aggódni egy nagyobb menekültáradat esetén sem.

A dpa német hírügynökség felidézte, hogy a menekültügyi válság idején, 2015-ben, illetve 2016 elején Bulgária inkább tranzitország volt a migránsok számára, mert a legtöbb menedékkérő amúgy sem akart az Európai Unió legszegényebb tagállamában sokáig maradni. A szakértő szerint a menekülttáborok és az átmeneti befogadóközpontok kihasználtsága jelenleg „szinte nulla”.

Görögország és Bulgária is megerősítette határvédelmét, miután Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország „már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket”, és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Kraszimir Karakacsanov bolgár védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy kivezényelték a határra a csendőrséget a 259 kilométer hosszú bolgár-török határ védelmének megerősítésére. Hangsúlyozta: az illegálisan érkező migránsokat Bulgária nem fogadja be.

(MTI)

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. március 03. 10:46
És a 10001.-kel mi lesz? És a 20000.-kel? És a 100000.-kel? Csak azért bátorkodom ilyen butácska kérdésekkel előhozakodni, mert a fényességes padisah ugye azt találta mondani, hogy mindenki mehet Törökországból, amerre lát - és hogy az érintettek a grúz, az örmény az iráni, az iraki meg a szír határt nem fogják látni, az tény. Ez pedig alsó hangon érint úgy 3 millió embert.
luzitanxaver
2020. március 03. 10:33
"Úgy vélekedett, nem kell aggódni egy nagyobb menekültáradat esetén sem." Jól van, üssék csak nyugodtan tovább ezt a lovat, nem döglött az, csak pihen.
lazsu
2020. március 03. 10:31
Na mert pont Bulgáriába vágynak a migránsok!
zakar zoltán béla
2020. március 03. 10:14
Röviden: Pofa be! Ne a mások, hanem a saját életed, tested áruld a bagdadi piac sarkán!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!