Aki jobbra kormányozná a CDU-anyahajót – Kicsoda Friedrich Merz?

2020. március 03. 12:46

Tehetséges, befolyásos, gazdag, konzervatív – és sértett: Friedrich Merz a CDU és a német választók jobboldali táborának nagy reménye, akit húsz éve Angela Merkel túrt ki a CDU legbelsőbb köreiből – most pedig visszatérne, hogy jobbra rántsa a pártot. Ha hagyják neki. Ki ez a férfi, aki visszahozná a ’90-es évek jó világát a húszas évekbeli CDU-ba? Portrénk!

2020. március 03. 12:46
Greczula Levente László

2018. december 7, Hamburg. Egy hórihorgas, ritkás hajú férfi áll a vásárváros csarnokában, a színpad szélén. Szürke öltöny, világoskék ing, a mélykék nyakkendőn vidám pingvinek ugrálnak. Szólítják. Az emelvényre lép. Taps. Feláll a pódiumra. Minden szem rászegeződik. Beszélni kezd. Gyors és heves. Szélesen gesztikulál. Megköszöni a szót. Változó intenzitású tapsvihar, néhányan fel is állnak a hallgatóságból, mások tüntetőleg csak akkor ütik össze tenyereiket, amikor feléjük néz a kamera.

Lelép a színpadról. Nem lesz belőle pártelnök. 

Az akkor 63 éves Friedrich Merz nem így tervezte a visszatérést pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) élvonalába, ahonnan tizennyolc éve saját kezűleg űzte el Angela Merkel és a bajor keresztényszociálisok (CSU) akkori első embere, Edmund Stoiber. Merz sokat akart: a kancellári széket szemelte ki magának, és egy darabig nyeregben is érezhette magát, hiszen Edmund Stoiber 2002-ben elbukott Gerhard Schröder akkori szociáldemokrata kancellárral szemben. A történet folytatása ismert: kereszténydemokrata színekben végül Angela Merkel győzte le Schrödert, Merz pedig hirtelen nagyon távol találta magát a húsosfazéktól.

Ezen a kudarcon az elmúlt majd’ két évtized alatt sem tudott túllépni, de erre még visszatérünk. 

Összetaposták a virágágyást, és azt hitték, tilosban járnak

Friedrich Merz 1955-ben látta meg a napvilágot a sauerlandi (Észak-Rajna-Vesztfália) Brilon városában egy konzervatív katolikus család első gyermekeként. Édesapja, Joachim Merz bíró – egyébként szintén CDU-tag –, édesanyja, Paula Sauvigny pedig a város egyik legrégebbi patríciuscsaládjának tagja, akik a hugenottáktól származtatják magukat. A visszaemlékezések alapján

a fiatal Friedrich népszerű, rendes fiúnak tűnik.

A barátaival gyakran buliztak egy régi, elhagyott szélmalomban, de az épület tulajdonosa nem emlékszik, hogy bármikor is részegen látta volna Merzet. „Ha a barátaival összetapostak egy virágágyást, már azt hitték, tilosban járnak” – idézi a Rheinische Post Heiner Fischt, a malom gazdáját.

Osztálytársai okos fiatalemberként emlékeznek rá, valami azonban mégsem lehetett teljesen rendjén, mert a fiatal Merznek tizenhat éves korában gimnáziumot kellett váltania. „Brilonban egyeseim voltak, ha jól emlékszem, matematikából és angolból, amellett bizonyos fegyelmi kérdésekben fennálló alapvető nézetkülönbségek miatt közel kerültem az iskolaváltáshoz” – emlékszik vissza Merz. Az érettségit már a rütheni gimnáziumban tette le, a jegyei viszont nem voltak elég jók az áhított orvosi tanulmányokhoz, így hát – a családi hagyományt követve – maradt a jogi pálya. 

Jogi tanulmányait 1976-ban kezdte meg az akkori fővárosban, Bonnban. 1981-ben feleségül vette a szintén jogász Charlotte Gasst – három gyermekük született –, egy évvel később pedig szakvizsgát tett Düsseldorfban. Merz a következő néhány évben Saarbrückenbe tette székhelyét, ahol az igazságszolgáltatásban dolgozott. 1986 óta praktizál ügyvédként. 

Nem bírja a vigaszt

Friedrich Merz politikai karrierje az 1989-es európai parlamenti választásokon kezdődött. Az akkor harmincnégy éves Merz ekkor már tizenhét éve a CDU tagja volt. Mindössze egy választási ciklust töltött el az Európa-palotában; 1994-ben ugyanis egyéniben bejutott a Bundestagba.

Képviselői karrierje során a konzervatív, gazdaságorientált politikát képviselte,

szót emelve az adórendszer egyszerűsítése és a szociális juttatások megnyirbálása mellett – más szóval a neoliberális vonalat érezte magáénak. 2000-től már a párt frakcióvezetőjeként tevékenykedett, ami akkor egyúttal a parlamenti ellenzék vezéregyéniségének szerepét is jelentette.

Kényelmes szerep, főként egy okos, jó tollú és szükség szerint agresszív politikusnak – egy olyannak, mint Merz.

„A német érdekekért Európában” – Friedrich Merz választási plakátja az 1989-es EP-választásra (Wikimedia Commons/Konrad Adenauer Stiftung)

 

Friedrich Merz mégis hatalmasat bukott a CDU vezetéséért folyó küzdelemben, amikor is a fölfelé törekvő politikust kisakkozta a hatalomból Angela Merkel, aki előbb pártelnök, majd 2005-től kancellár lett. Merz története

„tankönyvi példája egy tehetséges, de gőgös és hiú férfi történetének, aki alábecsült egy ravasz, céltudatos és szerény nőt”

emlékszik vissza Edmund Stoiber egykori kampánytanácsadója Merz kudarcára.

Merz magán kívül volt és árulást kiáltott. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a fiaskó inkább sértette a sauerlandi hiúságát, mint saját magát – elvégre a nem terv szerint alakuló dolgokhoz már lehetett alkalma hozzászokni. És nem, Friedrich Merz nem felejt, és nem, Friedrich Merz nem lép túl sérelmeken. Emlékezetes a Rheinische Post által felidézett anekdota: Friedrich Merz és Edmund Stoiber 2012-ben együtt nézhették végig a berlini Olympiastadionban, ahogy a Jürgen Klopp vezette Borussia Dortmund 5:2-re elveri a Bayern Münchent. Merz, aki akkor a BVB felügyelőbizottságában ült, a mérkőzés végén állítólag Stoiberhez lépett (aki akkor a müncheni csapatnál töltött be hasonló tisztséget), amire a bajor politikus azt mondta: „Jobban viselem, ha nekem kell vigasztalni, mint ha engem vigasztalnak”. Merz erre csak annyit szólt: „Én is”. 

Friedrich Merz, a középosztálybeli

Merz visszatérése mögött tehát legalább annyira ott van a sértettsége, mint az utóbbi időben leginkább csődtömegnek bizonyuló merkeli–kramp-karrenbaueri politika iránt érzett ellenszenve. De mit csinált Merz a 2002-es blamázs után? 

Nos, egy darabig még bent ült a Bundestagban – 2003-ban még bedobta az azóta védjegyévé vált söralátétes ötletét –, majd 2009-ben bejelentette: egy időre legalábbis visszavonul a hivatásszerű politizálástól, és nagyobb figyelmet szentel ügyvédi tevékenységének. 2005-től 2014-ig a Mayer Brown nemzetközi ügyvédi iroda munkatársa volt, ebben az időben gyakran a tengerentúlon is megfordult. Emellett, ahogy arra már korábban is utaltunk, jó néhány nagyvállalat felügyelőbizottságának is tagja volt: olyanoknak, mint az AXA biztosító, a magyar vasút új emeletes motorvonatait gyártó Stadler Rail, vagy éppen a Németországban meglehetősen rossz hírű Blackrock nemzetközi alapkezelő. A Spiegel megjegyzi: különösen ez utóbbi miatt kellhet majd Merznek magyarázkodnia. 

Friedrich Merznek aligha meglepő módon van mit a tejbe aprítania: saját bevallása szerint is legalább évi egymillió euró (bruttó) érkezik a számlájára, a szenvedélyes hobbikerékpárost és -pilótát pedig két magánrepülő várja valamelyik vesztfáliai repülőtér hangárjában. Merz ennek ellenére még mindig azt vallja: ő középosztálybeli. 

Harmincöt százalék plusz x

A nagy gazdasági szereplőkhöz fűződő szoros kapcsolata miatt

Merzre afféle megváltóként tekint a CDU gazdaságorientált „frakciója”,

a folyamatos – úgy tartalmi, mint érzelmi töltetű – Merkel-kritika pedig jól csapódik le azoknál, akik szívesebben látnák nyugdíjban a kancellárnőt, mint a Willy-Brandt-Straße 1-ben. Ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a párt fiataljai körében: „Kancellár! Kancellár!” – skandálta hallgatósága a Junge Union egyik tavalyi rendezvényén.

Merz üzenete világos: fel kell hagyni a centrumpolitikával, a CDU-t pedig vissza kell tolni jobbra, ahová való – így lehet szavazókat szerezni a radikális jobboldaltól. Politikai konzervativizmus, gazdasági liberalizmus, akár a régi szép időkben. „Harmincöt százalék plusz x” simán lehetséges ezzel a lépéssel – véli Friedrich Merz. 

Élvezi a figyelmet – Friedrich Merz bejelenti indulását a CDU elnöki tisztségéért (MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

Persze Merznek előbb a pártját kell meghódítania, a választók csak utána jöhetnek majd. Utóbbiak egyébként mintha kedvelnék Merzet: az infratest dimap felmérése szerint

a megkérdezettek 40%-a tartja jó kancellárjelöltnek a sauerlandit,

ami éppen tíz százalékkal magasabb arány, mint Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök esetében, aki szintén kiszemelte magának a kancellári széket.

Merzhez remekül illik az establishmentet kritizáló outsider szerepe, akárcsak Donald Trumphoz annak idején. A média imádja az egykori frakcióvezetőt, akinek már külön rovata is van a Die Welt vasárnapi kiadásában. És Friedrich Merz mindig gondoskodik arról, hogy bedobjon egy olyan témát, amin aztán csámcsoghat a Bild meg a Twitter. Hiszen ha valami, hát ez imponál neki: ha provokálhat és ha beszélnek róla. 

Friedrich Merz a napokban kirobbanó újabb migrációs válság kapcsán is leszögezte: humanitárius katasztrófa történik, ugyanakkor kijelentette: „jelzést kell küldenünk a menekülteknek: nincs értelme Németországba jönnötök, mi nem tudunk titeket felvenni”.

A kérdés már csak az: vajon van-e még létjogosultsága a posztmerkeli CDU élén ennek a rátarti, de intelligens és céltudatos férfinak, aki mintha egyenesen az NSZK legszebb napjaiból lépett volna a hamburgi vásárváros csarnokában felállított emelvényre 2018 decemberében?

Már a tavalyi lipcsei pártnapkor is azt írtuk:

ez Merz utolsó esélye – de most kapott a sorstól még egyet.

Elhivatottságához nem férhet kétség. Sokatmondó a Rheinische Post által megszólaltatott munkatársak véleménye: „Ha Merzből CDU-elnök lesz, Merkel nem fog több karácsonyi beszédet tartani kancellárként”. Veszítenivalója nincs – de vajon hogyan felelne meg a CDU a húszas évek kihívásainak a kilencvenes évek válaszaival?

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. március 03. 19:47
Ha a németek ennyire primitívek, megérdemlik a sorsukat Merkellel...
Türelem
2020. március 03. 16:54
Érdekes, ahogyan a kormánypárti Mandiner ilyen hízelgő képet fest a lehetséges új német kancellárról.
C.Dömötör
2020. március 03. 16:41
Merz az égvilágon semmit sem változtatna Németország helyzetén. A hatalmat szeretné, de teljes mértékben az establishment embere. Ahogy az AfD-ről beszélt, az mindent elárult. Majd a Bilderberger csoport eldönti.
C.Dömötör
2020. március 03. 16:41
Merz az égvilágon semmit sem változtatna Németország helyzetén. A hatalmat szeretné, de teljes mértékben az establishment embere. Ahogy az AfD-ről beszélt, az mindent elárult. Majd a Bilderberger csoport eldönti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!