Az EU mindent megtesz hogy ellenálljon a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságnak

2020. március 10. 20:40

Az EB minden eszközzel támogatja a vállalatokat és Olaszországot. A repülőtársaságok is segítséget kapnak egy törvénymódosítás formájában.

2020. március 10. 20:40

Az Európai Bizottság kész tárgyalni a koronavírus-járvány gazdasági hatásai által sújtott cégek kompenzálásáról és Olaszország további támogatásáról – jelentette ki Margrete Vestager uniós versenyjogi biztos keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy az uniós tagállamok közül a járvány által leginkább érintett Olaszország feltehetően további segítséget kap a költségvetési előírások Brüsszel által már engedélyezett lazítása mellett. „A bizottság kész együtt dolgozni Olaszországgal további intézkedéseken, amelyekre szükség lehet a gazdaság súlyos zavarainak leküzdéséhez” – mondta a biztos.

Az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok értelmében a tagállamok kormányai bizonyos körülmények között

segítséget nyújthatnak a likviditáshiánnyal küzdő vagy gyorssegélyre szoruló hazai vállalatoknak.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy támogatni fogják Olaszországot és népét a rendelkezésükre álló minden eszközzel és intézkedéssel. „Európa képes ellenállni a járvány által okozta gazdasági válságnak” – mondta.

A brüsszeli bizottság egy belső dokumentum szerint úgy becsüli, hogy Olaszország és Franciaország technikai recesszióba kerülhet az első negyedévben a koronavírus-járvány következtében.

Nem kell többé üres gépekkel repülniük a légitársaságoknak

Az Euronews eközben arról számolt be, hogy Európai Unió kedden javaslatot tett a repülőtéri résidőkre vonatkozó szabályok felfüggesztésére. A légitársaságok kénytelenek üres gépekkel is repülni, mert ha a nekik ítélt időablakban a járataik 80 százalékát nem indítják el, akkor arra a résidőre a következő évben elveszítik a járatindítási jogot.

Ezt a szabályt függeszthetik most fel az európai légitársaságok érdekében, amelyeknek súlyos károkat okoz a koronavírus-járvány. A törvényjavaslatról az Európai Parlament, majd az Európai Tanács dönt.

A német Lufthansa 7000 járatát törölte, a francia Air-France-KLM eddig 3600 járat törlését jelentette be.

Az Alitalia az északolasz járatainak többségét szünetelteti. Az Egyesült Királyságban becsődölt az elsősorban belföldi járatokat üzemeltető FlyBe, a British Airways járatainak törlése miatt kong az ürességtől a világ egyik legforgalmasabb reptere, a Heathrow. A római repülőtereken a schengeni zónán kívülre utazókat is hőmérőzik. A Wizzair és a Ryanair valamennyi Olaszországba irányuló járatát törölte, az easyjet egyelőre csak Észak-Olaszországba nem repül.

(MTI/euronews)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2020. március 10. 21:21
Nem a válsággal kellene foglalkozni!
BossN
2020. március 10. 21:19
A Malévet nem lehetett államilag támogatni, a Lufthansának engedik, sőt, törvényt módosítanak. Durva.
recipeferum
2020. március 10. 21:19
Hazug disznó gazemberek! Olaszországnak orvosi védőfelszerelésre lenne a legnagyobb szüksége,annak az exportját meg pl a németek már egy hete betiltották. Próbálkoznak a szemfényvesztéssel,de ezt az emberek már nem fogják elfeledni!
még fokozza
2020. március 10. 21:05
Orbán rettenetesen sajnálja a turisztikai szezont. Szegény Lőrinc is nem rég vásárolta fel a Balatont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!