Vancouver már olyan „modern”, hogy automata adja ki az opiátot

2020. február 19. 09:10

Kapitulált a kanadai nagyváros az opiátkrízisben?

2020. február 19. 09:10

A The Guardian digitális kiadásának hétfői cikkében arról számol be, hogy az opiátfüggőknek a továbbiakban nem kell sikátorokban, kapualjakban hozzájutnia függőségeik tárgyához, ugyanis pénz- és italautomaták után immáron opiátautomatákból juthatnak hozzá addikcióik anyagaihoz Vancouverben.

Mindez annak köszönhető, hogy a kanadai nagyváros vezetősége befogadta a British Columbia-i Egyetem (University of British Columbia) járványtani professzorának, Dr. Mark Tyndallnak a javaslatát az opiátok szabályozott terjesztéséről. Az általa elindított MySafe projekt célja ugyanis az, hogy azok, akik bevallják, hogy opiátfüggők, és regisztrálják magukat, ujjlenyomat segítségével hozzájuthatnak a receptre felírt drogokhoz, így a heroinnál kétszer erősebb hidromorfonhoz. „Úgy gondolom, hogy erkölcsi kötelességünk biztosabb forrásokat biztosítani, tehát ahelyett, hogy valaki kétes tisztaságú fetanilt szerezne be az utcán, gyógyszertisztaságú szerhez juthat ennek segítségével” – jelentette ki az ötletadó.

Hogy ez mennyire fogja visszaszorítani a halálos túladagolások számát – ez 2019-ben 395 halálesetet okozott a The Guardian cikke szerint – Vancouverben a januárban üzembe állt automata, még nem tudni. Azt azonban igen, hogy Tyndall volt az, aki 2003-ban első olyan szobákat, ahol az intravénás kábítószerfüggők „nyugodt körülmények között” adhatták be maguknak a kábítószert – később ezek a szobák Európában is megjelentek. A droghasználatot nem szorították vissza, de pl. Portugáliában az adatok szerint segítettek a hatóságoknak úrrá lenni a drogkrízisen – írja a hírrel összefüggésben a qubit.hu.

(Mandiner)

(Címlapi fotónkon Tyndall áll az opiátautomata mellett)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2020. február 19. 15:47
Na, mennyit ér egy drogos levágott mutatóujja egy másik drogosnak? Vagy hány drogos mutatóujja kell, hogy ki tudjam venni az összes szert az automatából?
Emmanuel Goldstein
2020. február 19. 12:17
Nálunk ehelyett lehetnének mondjuk Nemzeti Konzultáció-automaták. Bármilyen témában, csípős, édes és savanyú változatban...
Marty McFly
2020. február 19. 12:14
"A droghasználatot nem szorították vissza, de ... segítettek a hatóságoknak ÚRRÁ LENNI a drogkrízisen" - lehet, hogy ez a lényeg? Ezután ne a drogkereskedőktől, az alvilágtól, a maffiától függjenek a használók, ne őket "szolgálják", hanem a hatóságokat - ezzel államosítva, mainstreammé téve az alvilágot.
amaurote
2020. február 19. 12:10
csak habonynak eszébe ne jusson erről hogy "nemzeti alkohol kiadó autómata" :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!