Tanúvallomást tett az Európai Bizottság elnöke

2020. február 14. 09:32

Ursula von der Leyen a hátsó ajtón érkezett a Bundestag vizsgálóbizottsága elé.

2020. február 14. 09:32

Tanúskodott a német parlament, a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt az Európai Bizottság elnöke – számol be az Euronews.

Ursula Von der Leyentől arra vártak választ, hogy amikor még német védelmi miniszter volt, mit tudott a külsős tanácsadói szerződések elbírálásáról.

A védelmi minisztérium 2019 első felében szokatlanul magas összeget, 154 millió eurót költött külső szakértők szolgáltatásaira. A Szövetségi Számvevőszék emiatt aggályait fejezte ki, az auditorok a közbeszerzési előírások kijátszását vélelmezik.

Felmerült a nepotizmus gyanúja

Az világos, hogy nem voltak tiszta szabályok a külső szakértők alkalmazására, a szerződések ellenőrzésére annak érdekében, hogy megelőzzék, ami történt. Sorozatosan követtek el szabálytalanságokat. Felmerül a nepotizmus gyanúja, azaz a döntéshozók személyes ismerőseiknek kedvezhettek – mondja Matthias Hoehn, a vizsgálóbizottság tagja, a Baloldali Párt parlamenti képviselője.

Ursula von der Leyen tehát kényelmetlen helyzetbe került

A 154 millió eurós kiadás azt jelenti, hogy a védelmi minisztérium a vizsgált időszakban majdnem annyi közpénzt költött külsős szakértőkre, mint a többi 13 német minisztérium együttvéve.

Ursula von der Leyen a hátsó ajtón érkezett a vizsgálóbizottsági meghallgatásra, melyre kamerákat nem engedtek be. Von der Leyen azt mondta, követtek el hibákat, de szükség volt külső szakértőkre. Az ellenzék aligha elégedett ezzel. A vizsgálóbizottság jelentése nyárra készülhet el – összegez helyszíni tudósítónk.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. február 15. 14:10
A nazik a Juncker-bunkerban kihallgatnak, majd rögtön-ítélnek?!
Salamander
2020. február 15. 03:00
Sokan azt mondják: itt a zsarolási fázis: aztán jön a megvesztegetés, végül az így elkészült Bizottsági Elnököt arra használják, amire akarják.
kovsa
2020. február 14. 17:33
Magyarország. Jobbikos (Balabbikos) kifizetések 'szakértőknek'. Több mint 300.000.000Ft. alig egy év alatt. Volna egy ötletem. A parlament adminisztrációja kössön szerződést egy-egy téma szakértőivel és ha valamelyik pártnak szüksége van valamelyik témában segítségre, akkor a parlamenttel szerződöttek listájából választhat. Teljesítés igazolása után, a parlamenti adminisztráció fizeti ki, a keretszerződésnek megfelelő díjat. A pártok pézügyi kerete maradna, azonban azt a parlamenti pénztár kezelné. A szakértői keretszerződések nyílvánosak lennének, csak azzal kötve szerződést, aki ebbe beleegyezik. Ha valamelyik párt nem talál a listán olyan személyt aki nekik megfelelne, akkor tehet javaslatot a lista bővítésére. Ebben az esetben is az adminisztráció köt keretszerződést a szakértővel és fizeti ki a díját a teljesítés után. Ezzel elkerülhető lenne a burkolt pártfinanszírozás színlelt szerződésekkel. Legalábbis esély lenne rá.
józan paraszti ész
2020. február 14. 12:39
Ja, ja én is haragosaimnak szoktam szólni, ha van valami üzlet. Nehogy a korrupció vádja érjen. Itt (is) igaz, hogy a hüjék a túl oldalon vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!