Szalay-Bobrovniczky: Orbán és Netanjahu egyazon politikai családba tartozik

2020. február 26. 16:35

Az izraeli kormány tudja, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy megvédje a magyar zsidóságot – jelentette ki a helyettes államtitkár.

2020. február 26. 16:35

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „egyazon politikai családba tartozik” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince, a European Jewish Association (EJA) nemzetközi zsidó szervezet Párizsban tartott konferenciáján. A The Times of Israelt idézve a Neokohn emlékeztetett: a helyettes államtitkár szerint „a kapcsolatok [a két ország között] igen erősek. Az izraeli kormány tudja, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy megvédje a magyar zsidóságot. (…) A magyar zsidóknak jelenlegi ismereteink szerint nincsen okuk félelemre”.

Szalay-Bobrovniczky kiemelte, hogy a két kormány egyetért a bevándorlás kérdésében. Úgy fogalmazott: „[Izrael] megérti, hogy mit csinálunk a déli határunkon”. A helyettes államtitkár beszédében rávilágított, hogy Soros György „persona non grata Izraelben (…) és senki sem nevezheti Izraelt [ezért] antiszemitának”. Ugyanakkor az izraeli stratégiai ügyek minisztériumának szóvivője cáfolta, hogy Soros ki lenne tiltva Izraelből. Lapunk kérdésére Szalay-Bobrovniczky elmondta, természetesen nem jogi értelemben használta a kifejezést, hanem „kvázi nem kívánatos személyként” utalt Sorosra, akinek nem örülnek a zsidó államban.

A helyettes államtitkár hozzátette, „az illegális muszlim migráció antiszemitizmust hoz Európába”. Ezért párhuzamot vont Magyarország és Izrael migrációs politikája között, mondván: „[Izrael] megvédi határait, és megvédi lakosait a lehetséges veszélyek elől”.

Ugyanazt csináljuk” – állította Szalay-Bobrovniczky, felidézve, hogy Magyarország számos, Izraelt elítélő EU-s és ENSZ-határozatot megvétózott a közelmúltban, például az EU novemberi közös nyilatkozat-tervezetét, mely elítélte volna az Egyesült Államok döntését, miszerint az izraeli telepek nem számítanak illegálisnak. „Nem mondom, hogy mindent vétózni fogunk, de megvétózzuk azokat a határozatokat, amelyekkel nem értünk egyet, például amelyek Izraelt apartheid államként ítélnék el” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky.

A portál megszólaltatta az EMIH vezető rabbiját is. Köves Slomó elmondta, hogy nem hisz a Soros elleni „összeesküvés-elméletben”, de nem gondolja, hogy a kormány kampánya az üzletemberrel szemben antiszemita lett volna. A vezető rabbi kiemelte, hogy a magyarországi zsidók helyzete sokkal jobb, mint a többi európai ország zsidóságáé, ugyanis tavaly csupán 35 antiszemita incidens történt, melyből egy volt fizikai atrocitás. Más országokban – például az Egyesült Királyság, Hollandia, Ausztria – több száz ilyen eset történt 2019-ben. Köves az alacsony atrocitás-számokat Orbán migrációs politikájához kötötte, mondván: a miniszterelnök távol tartja azokat a szélsőséges muszlimokat, akik az elmúlt évek európai zsidóságát érő néhány erőszakos támadásért feleltek.

(Nyitóképünk: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fog a sajtónyilatkozat után Jeruzsálemben 2018. július 19-én.)

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2020. február 27. 08:38
Az biztos, hogy megvédi őket. Róluk nem mondta volna, hogy: pénzt kapnak ilyen-olyan címen, "míg én itt keccsölök".
szeekely
2020. február 26. 23:12
Nem fogadja el a direkt link-et Perle tanulmanyahoz. Menj a Wiki oldalra, az aljan a Further Reading-nel ott van, ez az elso link. Onnan elerheto.
szeekely
2020. február 26. 22:54
Orban nagyon okos. De okossaganak ara van. Ki kellett szolgaltatnia a magyar erdeket a Kozel-Kelet oltaran. Fauszt doktor juthat eszunkbe es orok idok mesterenek, Goethe-nek feledhetetlen figyelmeztetese.
Secnir
2020. február 26. 19:13
jó az összehasonlítás, bár hiányzik az, hogy izraelben független az ügyészség, és ott bibi ellen már folyik egy korrupciós eljárás. hát, még ehhez fel kell nőnie orbán rendszerének....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!