Koronavírusos a Bécsben kezelt magyar nő

2020. február 26. 08:04

A spanyol hatóságok adatai szerint öt magyar tartózkodik a karanténba zárt tenerifei hotelben.

2020. február 26. 08:04

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az ATV kedd esti adásában úgy fogalmazott: miután megkapták az adatokat. kiderült, hogy az ezer vendég között több magyar állampolgár is van. „Másfél-két órával ezelőtt megkaptuk a spanyol hatóságoktól a nemzetiségekre lebontott táblázatot, ebből az derült ki, hogy ott magyar van. Mi többre számítottunk, az előzetes információk magasabb számok voltak” – jelentette ki az adásban.

Jól vannak a magyarok

Hozzátette: a H10 Costa Adeje Palace-ban két magyar család van, a tiszteletbeli magyar konzul kapcsolatban van velük, hozzá hamarosan még egy konzul csatlakozik Madridból. A műsorban arról is beszélt: egyelőre csak az biztos, hogy a vírussal megfertőződött két olasz állampolgárt – egy férfit és egy nőt – kórházba szállították, a többi vendég, így a magyarok kivizsgálásáról egyelőre nincsen információja. Arról viszont igen, hogy egyébként a magyarok jól vannak, nem számoltak be semmilyen tünetről.

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e a határok lezárása, úgy válaszolt: a magyar kormány döntéseit elsősorban mindig a magyar emberek biztonsága mozgatja, azokat annak figyelembevételével hozza.

Még két olasznál mutatták ki a koronavírust

További két olasz turistánál mutatták ki szerdán a koronavírus-fertőzést annak a karantén alá vont tenerifei szállodának a vendégei közül, ahol a külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyarok is vannak. A Kanári-szigetek kormányának Twitteren közzétett üzenetéből kiderült: a turisták közvetlen kapcsolatban voltak azzal a 69 éves olasz orvossal, akinél elsőként igazolták a megbetegedést, és feleségével, aki szintén megfertőződött.

A hotel bejáratait a helyi rendőrség kordonnal zárta el, és szájmaszkot viselő rendőrök őrzik. A főbejáratnál mentőautók állnak, és felállítottak egy egészségügyi sátrat is. A vendégek az ablakokból teraszokról integetnek az újságíróknak, akik a kordonok mögül tudósítanak a helyszínről. A szállodában tartózkodó Juan Cristóbal del Monte, francia állampolgárságú orvos az Antena3 televízió csatornának telefonon elmondta: rajtuk már elvégezték az orvosi tesztet, amelynek eredménye egyelőre nem ismert. Beszámolója szerint nem szenvednek hiányt semmiben, a szálloda maszkot és gumikesztyűt viselő személyzete élelmiszercsomagokat visz a szobákba. A vendégek közül azoknak, akikről valószínűsíthető, hogy kapcsolatba kerülhettek az első beteggel, a szobájukban kell maradniuk – tette hozzá.

Az ABC című napilap a hotel vezetésére hivatkozva azt írta: körülbelül százan szabadon mozoghatnak az épületben, ők azok a vendégek, aki még épp azelőtt érkeztek, hogy elrendelték a karantént, és nem találkozhattak a fertőzött olaszokkal. Az újság szerint körülbelül 700 vendég van a hotelben, akik 25 különböző nemzetiséghez tartoznak. A lap finneket, hollandokat és belgákat említett.

Gulyás: Koronavírusos a Bécsben kórházba vitt magyar nő

Az osztrák fővárosban élő nő a következőket írta nyilvános Facebook-profilján kedden: „Sziasztok! A mai nappal koronavírus-gyanújával behoztak a kórházba. Állítólag 4-5 órás vizsgálat eredménye lesz a végeredmény. Most várok a szobámban a továbbiakra épp.”

Szerdán Gulyás Gergely rendkívüli sajtótájékoztatója keretén belül elmondta: a nőről időközben kiderült, hogy koronavírusos. Később a nő azt közölte Facebookon: nem ő a koronavírusos nő. 

Korábban a nő az MTI-nek elmondta: a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. A beteg korábban Velencében járt. Nyilvános programja szerint egyébként a mostani hétvégén Budapestre, a Hungexpóra látogatott volna.

(Mandiner)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
János bácsi
2020. február 26. 17:59
A Bécsben kezelt nőnek semmi baja, már hazaengedték.
szemlelo
2020. február 26. 10:53
Én mondjuk szívesebben tölteném a két hetet egy tenerifei luxusszállodában, mint egy kamionban dekkolva a lombardiai autópálya parkolójában! :-((
nick89
2020. február 26. 10:04
Azt a vuhani biológiaifegyver-laboratóriumot le kell rombolni, a helyét sóval behinteni, azoknak a kezét, akik csomagban vírust küldözgettek a világ minden tájára, tőből le kell vágni a kezét. Ezzel megelőzhető egy újabb járvány is.
békalepcse
2020. február 26. 08:59
Jól megkoronázták a nyaralásukat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!