Ryszard Legutko: Az Európai Néppárt játékot űz a Fidesszel

2020. február 13. 11:50

A nyugati konzervatívok pszichológiailag nehéz helyzetben vannak, így bátorítanunk, inspirálnunk kell őket nekünk, közép-európaiaknak – mondja Ryszard Legutko lengyel filozófus-politikus a Mandinernek. Az Európai Konzervatívok és Reformisták EP-frakciójának vezetőjével a nemzeti konzervativizmusról szóló római konferencián beszélgettünk.

2020. február 13. 11:50
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mit gondol a Donald Tusk EPP-elnök és Orbán Viktor közötti vitáról?

Nem vagyok tagja az Európai Néppártnak, így nem tudok sokat mondani erről, hiszen nem voltam ott az erről szóló találkozóikon sem. Nyilván Donald Tusk szívesen megszabadulna a Fidesztől. De Tusk nem független ember, főleg ami az európai uniós politikát illeti, azaz valaki más elképzeléseinek ad hangot. 

A németekét? Merkelét?

Azokét, akiknek erős a befolyásuk az EU-ban. Talán meg is mondták neki, hogy mit mondjon a Fidesszel kapcsolatban. Az EPP régóta játssza ezt a játékot a Fidesszel: felfüggesztik, ki akarják dobni, mégsem dobják ki… Felállítják a három bölcs tanácsát, akik eldöntenék, mi legyen, aztán ők kiadják a véleményüket, majd kiderül, hogy mégsem adták ki, a felfüggesztés marad…

ez egy vég nélküli játéknak tűnik a számomra. 

Lát rá esélyt, hogy a Fidesz a Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjához fog csatlakozni?

Igen, látok rá lehetőséget, amennyiben a Fideszt érdekli ez a dolog. Szerintem a Fidesz számára a mi frakciónk lenne a természetes otthon, de ehhez persze ott kellene hagynia a Néppártot. 

Mit gondol a „populista” kifejezésről?

Hogy nevetséges. Sértésként kezdte el használni az EU-s politikai fősodor, ezzel is azt mutatva, hogy nem akarnak minket, akiket populistának nevezni, komolyan venni, szóval

megalázásként használják a populista jelzőt.

Sosem ismerték el, hogy az EU elhagyása racionális és legitim döntés lehet adott esetben. 

Sokféle jobboldali irányzat képviselői voltak jelen a római nemzeti konzervativizmus-konferencián: nemzeti liberálisok, katolikusok, vallásos és vallástalan konzervatívok. Hogyan tudnak együttműködni?

Nem minden irányzat tud együttműködni. Például Marion Maréchal említette Voltaire-t, aki számomra nem inspirációs forrás, nem tudom elképzelni, hogy akár a francia konzervatívok számára is az legyen. 

Történelmi időket élünk, amikor a nemzeti szuverenitás és a konzervativizmus újra meghatározó lesz, vagy csak elszigetelt eseményekről van szó?

Én egyelőre nem látok tartós konzervatív fordulatot a világpolitikában. Vannak változások, de nehéz ezek természetét meghatározni, bár vannak benne konzervatív elemek. Még a brexit sem feltétlenük konzervatív dolog.

Boris Johnson konzervatív?

Boris Johnson pártja, a brit Konzervatív Párt,

a toryk egyszerűen nem konzervatívok,

habár vannak közös pontjaik a konzervatívokkal. De Nagy-Britannia egy nagyon szekularizált ország, így a toryk is szekularizáltak, s rengeteg balos elképzelést, szabályozást a magukévá tettek. Ezen a brexit nem sokat változtat. 

A konzervatívok gyakran igen defetisták. 

Ha megnézi, mit csinált a Fidesz Magyarországon vagy a PiS Lengyelországban, látni fogja, hogy nem igazán nevezhetőek defetistának. 

És a nyugati konzervatívok?

Nyilván hihetetlen balos ellenállással találkoznak, és ez nagy hatással van rájuk. Mikor egy olasz politikus ismerősömet arról kérdeztem, mekkora esélye van egy konzervatív kormányzásnak Olaszországban, azt mondta, nagyon nehéz volna, mert akkora az ellenállás az intézményekben, a közigazgatásban, a bürokráciában. Szóval a nyugati konzervatívok pszichológiailag nehéz helyzetben vannak, így bátorítanunk, inspirálnunk kell őket. 

 

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. február 21. 09:04
Legutko úr HITELES. Hosszú évek brüsszeli munkája Ő BELÜLRŐL LÁTJA az ottani valóságot. AMIT Ő MOND AZ IGAZ ÉS AZ A VALÓSÁG! Ráadásul mint lengyel jóindulattal és szimpátiával van irántunk magyarok iránt. Az Isten áldja és segitse Őt!
102panda
2020. február 13. 22:32
Kiért nem lép ki a Fidesz?
Akitlosz
2020. február 13. 21:05
"Ryszard Legutko: Az Európai Néppárt játékot űz a Fidesszel" És erre mind egyedül jött rá? Igazi lángelme, Nobel díjat neki!
tölgy
2020. február 13. 18:45
"Tusk nem független ember, ... azaz valaki más elképzeléseinek ad hangot." Ó be finoman mondod! Mondd ki: tusk, bábu vagy! Azt a parancsot kaptad, hogy tuszk-old le az EPP torkán a fidesz kizárását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!