Jogerős a volt kolozsvári magyar alpolgármestert összeférhetetlenség miatt elmarasztaló ítélet

2020. február 07. 21:02

Az alpolgármestert nemzetbiztonsági okokból figyelte meg a Román Hírszerző Szolgálat, és egy titkosszolgálati eszközökkel lehallgatott beszélgetését tekintették a vádak bizonyítékának.

2020. február 07. 21:02

A bukaresti legfelsőbb bíróság szerdán kimondott jogerős ítéletében elutasította Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester fellebbezését, és jogerőre emelte az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlen tevékenység miatti elmarasztalását – számol be a Krónika.

Az ítélet kivonata csütörtökön jelent meg a bíróság honlapján. A jogerőre emelkedett határozatában az ANI három évre eltiltotta a köztisztségek viselésétől a jelenleg az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki tisztségét betöltő politikust. A feddhetetlenségi ügynökség 2017 februárjában az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) eljárásával párhuzamosan folytatott vizsgálatot Horváth Anna ellen.

Horváth Anna ellen 2017-ben a DNA is eljárást indított, melynek következtében 2019 májusában jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság. Az ítélet végrehajtását négy évre felfüggesztették. A bíróság befolyással való üzérkedésnek találta, hogy hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy üzletembertől, cserébe pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

Az alpolgármestert nemzetbiztonsági okokból figyelte meg a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és egy titkosszolgálati eszközökkel lehallgatott beszélgetését tekintették a vádak bizonyítékának. Horváth Anna az ellene elrendelt kényszerintézkedés (hatósági felügyelet) miatt nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit, ezért 2017 márciusában lemondott tisztségéről. A politikus az MTI-nek elmondta: több mint kilenc hónap után még mindig nem kapta meg a DNA vádjai nyomán hozott ítélet indoklását, noha a törvény harminc napos határidőt ír elő erre, ezért egyelőre nem tud az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni ügyével.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leveles
2020. február 08. 11:12
Mocskos oláh bírók által hozott balkáni ítálet.
nemvagyoksanyi
2020. február 07. 21:09
Nahát, micsoda jogállam!
Nehidd El
2020. február 07. 21:05
Látjátok, ilyen egy mintajogállam. Ehhez kellene nekünk felzárkóznunk a libsik szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!