Francia áldozata is van már a koronavírusnak

2020. február 26. 11:34

Egy olasz nő gyanú szerint ugyanebben halt meg Ausztriában. Dél-Amerikába is eljutott a koronavírus.

2020. február 26. 11:34

Meghalt egy második beteg szerdára virradó éjjel Franciaországban az új koronavírus okozta megbetegedésben, ő a járvány első francia állampolgárságú áldozata – jelentette be a francia egészségügyi minisztérium. Az áldozat egy 60 éves férfi, Kínában kapta el a vírust, kedd este szállították súlyos állapotban kórházba Párizsban.

Egy kínai volt az első franciaországi áldozat

Az első áldozat egy nyolcvanéves kínai turista volt, aki egy héttel ezelőtt szintén egy párizsi kórházban hunyt el. A Franciaországban talált esetek száma 17-re emelkedett, köztük öt embernél az elmúlt 24 órában bizonyultak pozitívnak a koronavírus-tesztek, míg a korábban kezelt betegek már meggyógyultak.

Nem zárható ki, hogy koronavírus-fertőzés okozta egy Ausztriában vakációzó olasz nő halálát – jelentették be az osztrák hatóságok szerdán.  A gyógyüdülőként, fürdővárosként és síterepként is ismert Bad Kleinkirchheimben szabadságát töltő olasz nő Udine térségéből származik, és pénteken érkezett Karintia tartományba. Szerdára virradóra érte a halál; a helyszínre siető orvos nem zárta ki a koronavírus-fertőzést, de a vizsgálatok még tartanak.

Tanárnőnél is felmerült a koronavírus gyanúja

Közben ki kellett üríteni Bécs nyolcadik kerületében egy iskolát, mert felmerült a gyanú, hogy az egyik tanárnő megfertőződött a koronavírussal. A pedagógus azóta karanténban van; nemrég Olaszországban járt, ott kaphatta meg a fertőzést. Tirol tartományban azt próbálják felderíteni, kikkel állhatott kapcsolatban a két, koronavírussal fertőzött fiatal. Hatvankét embert vizsgáltak meg, 12 esetben karantént rendeltek el.

Spanyolországban az elmúlt huszonnégy órában nyolc új koronavírus-fertőzést igazoltak az elsődleges orvosi tesztek. Mindannyian a közelmúltban Olaszország északi részén jártak, ahol a járvány több száz megbetegedést okozott, és 11 halálos áldozatot követelt.

Új szabályozás lépett életbe Spanyolországban

„Bárki, aki odautazott, és tünetei vannak, lehetséges esetnek tekinthető, és az egészségügyi szolgálatokhoz kell fordulnia, hogy megvizsgálják” – mondta Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter keddi, késő esti sajtótájékoztatóján. Bejelentette: új szabályozást fogadott el a tárca, eszerint minden olyan tüdőgyulladásos és akut légzőszervi megbetegedéssel kórházban kezelt beteget koronavírusra is tesztelnek, akiknél a betegség eredete nem ismert.

A járvány miatt nem javasolják az utazást Kínába, Dél-Koreába, Japánba, Szingapúrba, Iránba és Olaszországon belül Lombardiába, Venetóba, Piemontba és Emilia Romagnába – hangsúlyozta. Az egészségügyi miniszter elmondta: a repülőtereken és a kikötőkben fokozzák a vírussal kapcsolatos információs szolgáltatást, azonban korlátozásokat vagy kötelező vizsgálatokat nem vezetnek be, egyúttal nyugalomra intett mindenkit.

London több embert fog szűrni

Nagy-Britanniában jelentősen kiterjesztik a lakosság szűrését annak pontosabb megállapítására, hogy mennyire terjed az országban az új típusú koronavírus okozta megbetegedés. Az angliai közegészségügyi szolgálat – Public Health England (PHE)    – orvosigazgatója, Paul Cosford a BBC rádió szerdai hírmagazinjának nyilatkozva elmondta: a program keretében 11 kórházban és száz körzeti orvosi rendelőben minden esetben vizsgálni fogják, hogy az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek nem az új koronavírussal fertőződtek-e.

Cosford professzor szerint ennek célja az, hogy ha a vírus terjedni kezdene Nagy-Britanniában, a hatóságok erről idejekorán tudomást szerezzenek. A vizsgálatokat végző kórházakat és rendelőket úgy jelölték ki, hogy a vizsgálati minta földrajzilag és demográfiailag reprezentatív legyen. Nagy-Britanniában eddig csak a járvány sújtotta térségekből – főleg Kínából, Dél-Koreából, Észak-Olaszországból – hazatérőket vetették alá koronavírus-szűrésnek.

Dél-Amerikába is eljutott a koronavírus

Megjelent az új koronavírus szerdán Latin-Amerikában is: a brazil egészségügyi hatóságok megvizsgáltak egy Olaszországban járt, 61 éves beteget egy Sao Pauló-i kórházban, és az eredmény pozitív lett – közölte egy meg nem nevezett forrás a Reuters hírügynökséggel.

Brazíliában éppen most van a karneváli szezon, ami nem kedvez annak, hogy az ország kimaradjon a járványból, mert sokan érkeznek külföldről is az eseményekre. Az egészségügyi minisztérium hivatalosan egyelőre nem erősítette meg, hogy pozitív volna a szóban forgó betegen elvégzett vizsgálat. A Reuters meg nem nevezett forrása szerint a beteg éppen Lombardiában, a legfertőzöttebb olasz tartományban járt február 9. és 21. között, és tüdőgyulladásra utaló tünetei vannak.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2020. február 26. 11:56
Ne felejts el 1 hónapra tartalékolni tartós élelmiszerből. (Március 15-e lehet, hogy rendhagyó módon kerül megünneplésre)
Arimaspa
2020. február 26. 11:39
Idős lehetett a nő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!