Alkotmánybíróság elé kerül a berlini lakbérplafon

2020. február 19. 15:00

A berlini lakbérplafonról szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát kezdeményezik a német keresztény uniópártok (CDU/CSU). Az még nem világos, hogy kell-e majd visszamenőlegesen különbözetet fizetniük a bérlőknek abban az esetben, ha alkotmányellenesnek minősítik a lakbérplafonról szóló jogszabályt.

2020. február 19. 15:00
null

Összegyűlt a berlini lakbérplafonról szóló törvény alkotmányos felülvizsgálatához szükséges támogatást jelentő 190 képviselői aláírás, így a jogszabály absztrakt normakontrollját kezdeményezik a Szövetségi Alkotmánybíróságnál. A képviselők azt kifogásolják, hogy a szociáldemokraták (SPD), a posztkommunista Baloldali Párt (Linke) és a Zöldek (Grünen) koalíciója által uralt berlini szenátus a hatáskörök elhatárolásáról szóló alkotmányos szabály sérelmével fogadta el a jogszabályt, amire a Szövetségi Parlamentnek lett volna csak lehetősége.

A német Alaptörvény értelmében a Bundestag-képviselők egynegyede kezdeményezheti, hogy a Szövetségi Alkotmánybíróság érintettség hiányában is vizsgálja felül egy elfogadott jogszabálynak az Alaptörvénnyel való összhangját. A szükséges 178-hoz képest már több mint 190 támogatót nyert meg magának a frakció, így a beadvány benyújtásának nincs akadálya.

Az alkotmányos normakontrollt a lakáskiadókat tömörítő érdekképviseleti szövetség (Bundesverband Freier Immobilien- und Wohnungsunternehmen) is támogatja, remélve, hogy ezzel véget ér a lakáspolitikai „ámokfutás”, és véget érnek a berlini városvezetés piaci beavatkozási kísérletei. A lakbérplafon nem igazán érinti a tőzsdén jegyzett ingatlanhasznosító cégeket, leginkább a kisszámú lakások bérbe adásával foglalkozó magánszemélyeket vagy cégeket sújtja. A szakmai szervezet becslései szerint a lakbérplafon hírére 9000 lakás megépítését halasztották el az ingatlanfejlesztők – tehát a tervezett plafon épp a kívánttal ellentétes hatást ér el, amikor a megfizethető árú lakások kínálatát szűkíti.

A múlt héten elutasította a Szövetségi Alkotmánybíróság a berlini lakbérplafon elleni sürgősségi indítványt, amit azért indítottak, nehogy egyetlen bérbeadóra is kivethessék az 500.000 euróig terjedő bírságot a bérlők nem megfelelő tájékoztatásáért. A döntés alapja az volt, hogy még nem volt közzétéve a kifogásolt berlini jogszabály. Ez a határozat azonban nem akadálya annak, hogy a törvény közzétételét követően a Szövetségi Alkotmánybíróság a Bundestag-képviselők egynegyedének kezdeményezésére absztrakt normakontroll keretében értékelje, hogy a jogszabály összeegyeztethető-e a német Alaptörvénnyel.

Jelen állás szerint alkotmányjogászok abból indulnak ki, hogy körülbelül két éven belül várható a karlsruhei taláros testület döntése az ügyben. Az még nem világos, hogy pontosan milyen következményei lehetnek annak, ha az alkotmányba ütközőnek minősítenék a lakbérplafont. Az egyik legizgalmasabb kérdés ezzel kapcsolatban, hogy visszamenőleges hatállyal ki kell-e majd fizetnie a bérlőknek a plafon által megszabott és a reális piaci ár közötti különbözetet. Egyelőre még nincs egyetértés ezzel kapcsolatban a jogászok között, de többen azt javasolják, hogy érdemes megtakarítást félretenni erre az esetre a bérlőknek. 
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemvagyoksanyi
2020. március 05. 01:43
Betelepítettek renget embert Berlinbe, főleg Merkel matróna egyemmegjeit, aztán a helyi önkormányzatok meg rekvirálnak minden szállásnak használható ingatlant, közpénzből kibérlik még a pincét is. Persze, hogy megszaladtak a lakbérárak. Jó bolsik módjára hatalmi úton árrendszert vezetnek be, mert ugye azt könnyebb, mint mondjuk lakásokat építeni és úgy keresletet és a kínálatot alacsonyabb négyzetméter árak mellett egyensúlyba hozni. Mindezt csak azért, hogy ne kelljen bevallani, mennyire el lett minden hibázva 2015 után. Nekünk bezzeg volt eszünk!
Nehidd El
2020. március 05. 01:43
Eftársak, és a mindenható piac szabadságra ment? (Megfigyeltem, hogy a komcsik valahogy mindig másokkal, konkrétan a néppel fizettetik meg a nagyvonalúságukat, a bankokat, multikat valamiért sosem bántják.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!