2,8 millió képet tesznek közkinccsé

2020. február 27. 08:15

A Smithsonian 19 múzeumot, kilenc kutatóközpontot, különféle könyvtárakat és archívumokat, a Nemzeti Állatkertet és 155 millió egyéb tárgyat felügyel.

2020. február 27. 08:15

A Smithsonian 2,8 millió hihetetlen képet tesz közkinccsé – írja a Vice.com portál. Az amerikai intézet a világ legnagyobb múzeumi rendszere, melynek segítségével könnyedén át lehet tekinteni a hatalmas gyűjteményükből származó csodálatos fotók millióit.

A Smithsonian 19 múzeumot, kilenc kutatóközpontot, különféle könyvtárakat és archívumokat, a Nemzeti Állatkertet és 155 millió egyéb tárgyat felügyel. Most először döntöttek úgy, hogy több mint 2,8 millió képet tesznek bárki számára elérhetővé a gyűjteményükből. Ráadásul ezeket a képeket köztulajdonba helyezik, tehát a képek szabadon felhasználhatók vagy szerkeszthetők lesznek. Ezzel ellentétben sok más múzeum fenntartja a szerzői jogokat a gyűjteményéből származó kiváló minőségű képek felett.

Ez még csak a kezdet

A Smithsonian állítása szerint 2020-ban újabb 200 ezer képet szeretne feltölteni.

Küldetésünk kulcsa, hogy releváns forrásként szolgáljunk a világ minden táján tanulók számára” – mondta Effie Kapsalis, a Smisthsonian digitális program vezetője.

A Smithsonian Open Access oldal számos furcsa és gyönyörű tárgynak ad otthont az Octavia Butler Olivetti írógéptől kezdve, Muhammad Ali sisakján át, Kleopátra szobráig.

Kép: vice.com

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2020. február 27. 08:49
szép!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!