Lezuhant repülőgép: Kijev orosz rakéta nyomai után is kutakodna Iránban

2020. január 09. 08:19

Nemzeti gyásznappá nyilvánította Zelenszkij január 9-ét.

2020. január 09. 08:19

Még a levegőben lángra kapott, visszafordult és leszállásra készült a katasztrófa előtt a szerdán Teheránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgép – derült ki az iráni polgári repülési hatóság előzetes vizsgálatából. A csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum szerint szemtanúk is megerősítették, hogy a lángok elterjedtek a gép törzsén, illetve ezt mondta egy másik, közelben elhaladó repülőgép személyzete is.

Az eleinte nyugati irányba tartó utasszállító röppályája megváltozott, ami azt mutatja, hogy a pilóták észlelték a problémát. A gép félfordulatot tett, és visszatérőben volt a repülőtérre. A pilótáktól azonban nem érkezett semmilyen jelzés a váratlan helyzetről. Az iráni hatóság kiemelte azt is, a gép felrobbant azután, hogy becsapódott a földbe. A repülőgép színültig volt töltve üzemanyaggal, hogy megtegye az utat Teherántól az ukrán fővárosig, Kijevig.

Orosz rakéta miatt zuhant le a repülőgép?

Az ukrán szakértők egy Tor típusú orosz gyártmányú légvédelmi rakéta maradványai után is fognak kutatni azon a helyen, ahol földbe csapódott szerdán a MAU ukrán légitársaság utasszállító repülőgépe – közölte csütörtökön Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

Danyilov szerint az interneten olyan információk láttak napvilágot, hogy Tor típusú rakéta maradványaira bukkantak a katasztrófa helyszíne közelében, és az ukrán szakértők ezért kutatni fognak egy ilyen rakéta maradványai után is. Más ukrán szakértők a katasztrófa lehetséges, legvalószínűbbnek tartott okai közé sorolják a rakétabecsapódást, a gép ütközését más repülő eszközzel, a hajtómű felrobbanását műszaki meghibásodás következtében vagy terrorcselekmény okozta robbanást a fedélzeten – mondta Danyilov.

Gyásznap január 9-én

A csütörtöki jelentés szerint a gép mindkét feketedobozát megtalálták. A berendezések megrongálódtak, de a rajta tárolt adatok nem vesztek el. Az előzetes jelentést az iráni hatóságok továbbították Ukrajnának – amelynek légitársasága működtette a gépet –, az Egyesült Államoknak, ahol gyártották a repülőt, illetve Kanadának és Svédországnak, amelyeknek állampolgárai nagy számban haltak meg a katasztrófában.

A MAU – teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársaság – Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén 176-an voltak, valamennyien életüket veszítették. Két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3). Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelte, hogy január 9-ét nyilvánítsák gyásznappá Ukrajnában. Hírügynökségi jelentések szerint az ukrán nyomozók már megérkeztek Iránba.

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2020. január 10. 20:20
A fekete dobozok azt nem tudják megmondani, hogy ha rakéta találta el, ez a rakéta a repülő teret védő, vagy támadó volt-e. A jelenlegi helyzet ismeretében azt mondhatom, hogy "találni" fognak orosz rakéta elemeket, amit az irániak cáfolni fognak. Az irániak meg "találni" fognak amerikai rakéta elemeket amit az USA fog tagadni. Mi pedig azt hisszük valóságnak, amit akarunk. Az indonéz gép is, csak úgy leesett.
barnabibambi
2020. január 09. 17:15
Várható volt hogy az ukránok ugyan úgy hülyülnek mint a lengyelek,azaz ha a holdon zuhan le valami szar tákolmányuk akkor azt az oroszok lőtték le.Van érdekes aspektusa is a katasztrófának,az áldozatok zöme iráni állampolgár. Azaz lehetséges hogy a patkányok menekülnek a süllyedő hajóról,a példa okáért? Részvétem az áldozatok hozzátartózóinak.Felvetődik a kérdés hogy az USA vagy Izrael keze van a dologban,ugyan is nekik érdekük egy IRÁN ELLENI TOTÁLIS HÁBORÚ! Itt jön a képbe Putyin aki váratlanul megjelent Sziriában és felemelte az újját:Mellesleg Putyin már eszt többször is megtette amikor fegyelmezni kényszerült nyugati barbárokat!
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. január 09. 16:08
Nem ez lenne az első utasszállító amit a ruszkik lelőttek...
toef36
2020. január 09. 15:58
Ha Irán nem adja ki a fekete dobozokat, titkolni valója van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!