Ukrán repülőgép zuhant le Teheránnál

2020. január 08. 06:51

A fedélzeten tartózkodók közül mindenki meghalt.

2020. január 08. 06:51

Lezuhant Iránban szerda reggel egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép, 180 utassal és a személyzettel a fedélzetén  – adta hírül a Farsz iráni hírügynökség, további részletek közlése nélkül. A félhivatalos hírügynökség Twitter-felületén közölte a hírt, hogy az Ukraine International Airlines repülőgépe nem sokkal a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után, műszaki problémák következtében lezuhant, fedélzetén 180 utassal és a gép személyzetével.

Lelövés vagy hajtóműhiba?

Szerda reggel az UNIAN kijevi hírügynökség azt közölte: a civil repülőgépet az iráni légvédelem lőtte le, tévedésből. Az ukránok az Al Hadath jordániai hetilap értesülését idézték, más források ezt nem erősítették meg.  Az ammáni újság internetes felületén megjelent hírében nem hivatkozik semmilyen forrásra, és nem közöl részleteket sem. Ukrajna iráni nagykövetsége ugyanakkor közölte szerda reggel, hogy a katasztrófát nem terrortámadás, hanem hajtóműhiba okozta. A rendkívüli helyzetek teheráni hivatala szerint az utasok zöme iráni volt.

Az iráni média közlései szerint a Boeing 737-800-as gép az iráni főváros délnyugati elővárosa, Parand közelében csapódott a földbe.  „A gép kigyulladt, de mentőket küldtünk a helyszínre ... és talán meg tudunk menteni néhány utast” – mondta az állami televíziónak Pirhuszein Kulivand, az iráni mentőszolgálatok vezetője. Később az iráni állami televízió azt közölte, hogy mindenki meghalt a Teherán mellett szerdán reggel lezuhant ukrán repülőgép fedélzetén.

180-nál kevesebben tartózkodtak a fedélzeten

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) pontosította reggel, hogy a gépen 168 utas és 9 fős személyzet volt. A katasztrófa miatt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő utasítására az RNBO operatív törzset hozott létre, amelynek tagja a többi között a kormányfő, a külügyminiszter, a védelmi és a belügyi tárca vezetője.

Az iráni polgári légiközlekedési hatóság egyik szóvivője a médiajelentésekkel szemben 170 utasról beszélt a televízióban. A légijáratokat követő Flightradar szolgáltatás adatai alapján az ukrán fővárosba induló, 752-es számú járatnak a menetrend szerint hajnali 5 óra 15 perckor kellett volna felszállnia Teheránból, a járat indítása azonban majdnem egy órát késett, és a gép 6:12-kor emelkedett a magasba.

A kínai CGTN televízió szerint 82 iráni, 63 kanadai, 11 ukrán, 10 svéd, 4 afgán, 3 német, valamint 3 brit állampolgár utazott a szerencsétlenül járt repülőgépen.

Gyásztáviratot küldött Áder

Áder János államfő az ukrán elnöknek küldött táviratban fejezte ki részvétét az ukrán utasszállító repülőgép szerdai teheráni balesetében elhunytak hozzátartozóinak.

A köztársasági elnök Volodimir Zelenszkijhez intézett táviratában azt írja: „mély megrendüléssel és szomorúsággal értesültem arról, hogy 2020. január 8-án, a kora reggeli órákban, Teherán mellett az ukrán légitársaság járata tragikus légi szerencsétlenséget szenvedett, melyben valamennyi utas és a teljes személyzet életét vesztette.”

„A gyász e nehéz óráiban Magyarország népe és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet és együttérzésemet az áldozatok hozzátartozóinak” – tartalmazza a Köztársasági Elnök Hivatala által az MTI-hez eljuttatott távirat.

Várhelyi részvétét fejezte ki

Részvétét fejezte ki szerda reggel a Twitteren Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítési és szomszédságpolitikai biztosa, valamint Valdis Dombrovskis, a testület gazdasági ügyekért felelős alelnöke a Teherán melletti repülőgépszerencsétlenségben meghalt áldozatok családtagjainak és szeretteinek.

„Szörnyű az a hír, amely Teheránból érkezett reggel” – írta Várhelyi Olivér a közösségi oldalon. „Mély részvétem mindazok családtagjainak és szeretteinek, akik a tragikus sorsú” ukrán járaton ültek – tette hozzá. A lett Dombrovskis „a legmélyebb részvétét” tolmácsolta.

Megtalált feketedobozok

Szerdán magyar idő szerint kora délután Teheránban bejelentették, hogy megtalálták a fedélzeti adatrögzítőket, de azt nem fogják odaadni a Boeingnak. Közben az ukrán légitársaság közölte: kiváló állapotban volt a gép, és tapasztalt pilóták vezették a repülőt.

Az ukrán állami légiközlekedési hivatal az ukrán utasszállító szerda reggel Teheránnál történt katasztrófája miatt megtiltotta a repülést minden ukrán légitársaságnak Irán légterében – közölte Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter. Előzőleg már a szerencsétlenséget szenvedett gép tulajdonosa, a MAU légitársaság is bejelentette, hogy meghatározatlan időre felfüggeszti teheráni járatait. A repülési tilalom a közlemény szerint január 9-én nulla órától lép életbe és a légi baleset okainak feltárásáig marad érvényben. A hivatal közölte továbbá, hogy biztonsági ellenőrzést hajt végre a MAU-nál és más légitársaságoknál is.

Nem a szerencsétlenséggel, hanem az iráni rakétatámadásokkal függ össze, hogy korábban az Air France francia, a Lufthansa német, az Aeroflot orosz és az egyesült arab emírségekbeli Emirates légitársaság is felfüggesztette a közel-keleti térséget érintő járatait.

(MTI)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ntlaszlo
2020. január 08. 15:08
Tegnap este Irán 22 Qiam-rakétát lőtt ki két iraki amerikai bázis felé. Helyi idő szerint 1:45 és 2:15 között tizenhét rakéta támadta az Ain al Asad légibázist Ramadától nyugatra. Öt rakéta célzott az iraki északi kurd régió Erbil repülőterére. A hogyhogy nem volt veszteség kérdésre a válasz : A teheráni svájci nagykövetséget, amely az Egyesült Államokat képviseli, legalább egy órával a támadás bekövetkezése előtt figyelmeztették. Körülbelül 0:00 UTC körül az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Igazgatósága értesítést bocsátott ki a repülőgépek számára (NOTAM), amely megtiltotta az USA polgári repüléseit Irak, Irán, a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl felett. 01,45 és -02,15 elindultak a rakéták. 1 1/2 óra alatt messzire el lehet jutni autóval. "Ez a támadás nyílt és arányos válasz volt Szulejmani meggyilkolására, amelyet az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khamenei megígért." Trump, aki azzal fenyegetett , hogy 52 iráni célt elpusztít Iránban, ideértve a kulturális helyszíneket is, ha Irán bármilyen bosszút áll, tudja, hogy ezt a támadást szándékosan korlátozták a nagyobb háború elkerülése érdekében: Donald J. Trump @realDonaldTrump - 2:45 UTC · 2020. január 8. : Minden rendben! A jelenleg zajló veszteségek és károk felmérése zajlik. Eddig jó! Mienk a világ legerősebb és legjobban felszerelt hadereje. Holnap reggel nyilatkozatot teszek. Az Irán által elindított Qiam-rakéták a szovjet Scud rakéták utódai. Folyékony tüzelőanyaggal működnek, körülbelül 700 kilogrammos harci fejjel. Hatótávolságuk Körülbelül 800 kilométer. Iránnak alkalmasabb és pontosabb szilárd tüzelőanyagú rakétái is vannak, amelyeket használhatott volna. Irán nem adja ki a lezuhant repülőgép fekete dobozát. Nem kötelező kiadni az adatrögzítőket, sőt. Az ő területükön történt a baleset. Nekik csak arról kell gondoskodniuk, hogy megfelelő körülmények között olvassák ki és lehetőleg a gyártó ország képviselője is jelen legyen.De még ez sem kötelező. Ha nem Irán lőtte le, akkor azok a rögzítők az egyetlen bizonyítékok amikre hivatkozhatnak. https://forum.htka.hu/threads/biztpol-ir%C3%A1n.399/
Biivisz
2020. január 08. 13:07
Tévedésből ???!!! Ugyan. Eltévedt az amerikaiaknak szánt egyik rakétájuk. Még jó, hogy a jenkik nem lőttek vissza, mert most arra fognák.
Krupp Skya
2020. január 08. 12:15
Szerintem az iráni haladó erők lőtték le akiket Amerika támogat, azt hitték Alahu Akbáru ezzel a géppel utazik Ukrajnába.
ntlaszlo
2020. január 08. 11:52
Így kerek a Szulejmani likvidálásával kezdődő történet. Az információzavar a maximumon, a terelés miatt Perzsiában az utca emberének egy fokkal kevésbé probléma, hogy az irániak az éjszaka egyetlen amerikai célpontot se találtak el. Arcvesztés elmaradt, win-win
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!