Légszennyező anyagokat elnyelő buszok indulnak Nagy-Britanniában

2020. január 24. 20:49

Az ország több nagyvárosát érinti a fejlesztés.

2020. január 24. 20:49

A Go-Ahead közlekedési társaság buszainak tetejére légszűrő berendezéseket szereltek fel, hogy elnyeljék a káros anyagokat.
A technológiát kipróbálták a cég egyik buszán Southamptonban, és az eredmények szerint 65 gramm – egy teniszlabda súlyú – szennyező anyagot vont ki a levegőből 100 nap alatt.

A buszok ugyan dízellel működnek, de motorjuk Euro-6-os – közölte a cég szóvivője. Nyártól Oxford, Plymouth, Newcastle, Manchester, Crawley és Brighton utcáin fognak járni ilyen zöldbuszok. Southamptonban pedig öt újabb buszt állítanak forgalomba. „A légszűrő rendszer minden várakozásunkat felülmúlt a környezetvédelmet illetően" – idézte David Brownt, a Go-Ahead Csoport vezetőjét a BBC News honlapja. A Go-Ahead Csoport a szigetország egyik legnagyobb közlekedési vállalata, amely ötezer buszt működtet. A buszok tetejére szerelt légszűrő berendezéseket a Pall Aerospace vállalat fejlesztette, amely kereskedelmi és katonai repülők számára is gyárt légszűrő berendezéseket.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2020. január 25. 21:29
A kőolajlobbi megfurta az elektromos és hidrogén buszok elterjesztését, a dízel buszol okádják a füstöt a jónépre, ez a légszűrés egy parasztvakítás-pénzlopás.
Ügyek
2020. január 25. 21:07
Fotokatalitikusan aktív bevonat, benne fotokatalizátor (pl. titán-dioxid) van. Mely, így a fény és víz jelenlétében reakcióba lép és lebont minden szerves vegyületet, amik a felületen vannak. Ily módon, egy aktív hatás kapunk, melyben a szerves anyagok oxidálódnak és felbomlanak aktív végtermékekre, mint például kalcium-szulfátra, kalcium-nitrátra, kalcium-karbonátra, szén-dioxidra és vízre.
zakar zoltán béla
2020. január 25. 13:11
A smognyelő krokodil?
olajfa1
2020. január 25. 09:02
Minden apró lépéseket mielöbb be kell vezetni, a zöldebb környezetünkért...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!