Kína megerősítette: emberről emberre terjed az új koronavírus

2020. január 20. 21:56

A kínai Betegségellenőrzési és Elhárítási Központ vezető járványügyi szakértője szerint az új koronavírus okozta járvány megfékezhető, ha azonnali intézkedések történnek.

2020. január 20. 21:56

Megerősítette a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság, hogy a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus emberről emberre terjed – jelentette hétfőn a Hszinhua kínai hivatalos hírügynökség.

A hírügynökségi jelentés szerint Csung Nan-szan, a járvány ügyében vizsgálatot folytató egészségügyi bizottság vezetője megerősítette, hogy a dél-kínai Kuangtung tartományban két olyan megbetegedés is történt, amelyben emberről emberre terjedt a fertőzés. Az angol nyelvű China Daily című napilap szerint néhány egészségügyi dolgozó szervezetében is megtalálták a kórokozót. Ceng Kuang, a kínai Betegségellenőrzési és Elhárítási Központ vezető járványügyi szakértője szerint az új koronavírus okozta járvány megfékezhető, ha azonnali intézkedések történnek.

„A Vuhanban és máshol megjelent, tüdőgyulladást okozó új koronavírust komolyan kell venni” – mondta Hszi Csin Ping elnök a válsággal kapcsolatos első nyilvános megszólalásában. A vuhani hatóságok hétfőn közölték, hogy 136 újabb esetet erősítettek meg a városban, így a megbetegedések száma elérte a 198-at. Három beteg meghalt. Pekingben öten betegedtek meg a vírustól, Kuangtungban pedig 14-en.

Dél-Korea hétfőn jelentette az első megbetegedést. A beteg egy 35 éves vuhani nő, akinél egy nappal azután mutatták ki a 2019-nCoV vírust, hogy megérkezett a Szöul melletti Incshon repülőtérre. A nő karanténba került az incshoni kórházban.
Egy esetet regisztráltak Japánban és kettőt Thaiföldön is. Féltucanyi ázsiai ország és az Egyesült Államok három repülőterén kezdte meg a Kína középső részéről érkező utasok ellenőrzését.

A koronavírusok okozta betegségek skálája igen széles, a közönséges meghűléstől az atípusos tüdőgyulladásig (SARS, súlyos akut légzőszervi szindróma) terjed. A SARS először Dél-Kínában fertőzött 2002 végén, és több mint kéttucat országra átterjedt. A vírus világszerte 8096 embert fertőzött meg, és 774 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A WHO hétfőn úgy döntött, rendkívüli szakértői bizottsági ülést hív össze szerdára Genfben. Ez lesz hivatott megállapítani, hogy a koronavírus terjedése nemzetközi járványügyi vészhelyzetet jelent-e.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cambchanglug
2020. január 22. 12:17
M︆o︆︆︆︆︆o︆︆X︆︆︆︆i︆.︆︆︆︆︆n︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
reepurneu
2020. január 21. 05:58
M︆o︆︆︆︆o︆︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆︆n︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
fahihi
2020. január 21. 00:59
M︆︆︆o︆︆o︆︆︆X︆i︆︆︆︆︆.︆︆︆n︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
békalepcse
2020. január 20. 22:06
Ezek nem olvasnak tudományos közléseket, mert egyébként tudahatnák a biomassza 70%ban vírusikból áll! Ergo nem győzhetünk a vírusok felett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!