Javulhatnak az ausztráliai bozóttüzek oltásának körülményei

2020. január 11. 08:25

2020. január 11. 08:25

A pénteki heves széllökések és a rendkívüli hőség után szombaton valamelyest javulhatnak a körülmények a bozóttüzek oltásához Ausztrália délkeleti részén azzal, hűvösebb időjárás közeledik – vélekedtek a helyi hatóságok. A tűzoltóknak péntek éjszaka még kemény küzdelmet kellett vívniuk a lángokkal a szabálytalan időközökben felerősödő széllökések közepette. 

Új-Dél-Wales és Victoria állam határán három nagyobb tűz egyesült, amellyel a lángok ölelte terület nagysága elérte a hatszázezer hektárt (hatezer négyzetkilométert). A két államban helyenként óránkénti 90 kilométeres sebességű széllökések tomboltak, a hőmérséklet elérte a 44 Celsius-fokot. Nincs kilátás nagyobb esőre ezen a területen, ezért a lángok várhatóan még hetekig pusztítanak majd.

Victoria államban Wodonga város közelében a hatóságok elrendelték az emberek kimenekítését. Shane Fitzsimmons, a helyi tűzoltóság parancsnoka azt mondta, hogy többen megsérültek, de az első jelentések szerint lakóépületek nem vesztek oda a tűzben. Hozzátette: a jövő héten várható hűvösebb időjárástól azt várják, hogy javulnak a rendkívüli rossz körülmények. Szombaton még 140 tüzet tartottak nyilván Új-Dél-Walesben, de ezek egyike sem éri el a válságra figyelmeztető mértéket. Victoria államban is csak egy helyen rendeltek el ilyen mértékű veszélyre figyelmeztető készültséget.

 Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat. Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érik, mert egyrészt a tűzvész közepén elutazott Hawaiira nyaralni, másrészt kritikusa szerint kormánya tagadja, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszik a kialakult helyzetben.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. január 11. 23:14
Putyin (és más politikusok) koalával: https://balalajka.cafeblog.hu/2014/11/17/putyin-kontra-one-direction-es-a-koala/
legkisebbek közül
2020. január 11. 13:50
Ha pedig a klímaváltozás tényét és veszélyeit tagadjuk, nézzünk magunk is a tükörbe, amikor ilyen s ehhez hasonló híreket fogunk hallani a jövőben.
legkisebbek közül
2020. január 11. 13:46
A természet sem válogat, a klímaváltozás sem tesz különbséget, hogy ki mennyire felelős adott dolgokért. Élőlények milliói pusztultak el, sok ember meghalt. A klímaváltozás is hozzátette a magáét, egész földünket érinti, senki nem teheti meg, hogy hallgat vagy tagad, vagy másokra mutogat. Mindenkire szükség van, ua. oldalon összezárva s nem széthúzva vagy sunnyogva, egyértelmű kiállásra van szükség az ügy érdekében, mert csak így lehet eredményt elérni. Senki nem lehet "klíma bajnokok" a jelenben, mert vagy együtt szomorkodunk, sírunk a Földön vagy együtt bólintunk mind többször a jelenben s jövőben. Legkevesebbet azon állatok tehetnek dolgokról, amelyek elpusztultak, akkor ők voltak azok akik legkevesebbet romboltak környezetünkből, legtöbbünknél nagyobb "bajnokok" voltak s féltek, szenvedtek, majd tehetetlenül, menekülési lehetősége nélkül elpusztultak. Senki nem mutogathat másra, mindenkinek előre kell lépnie és cselekednie kell, egységet erősítve, mert felelősségünk van magunk és mások irányába is. Kezdheti mindenki a saját szintjén a példamutatást, mások irányába a jó példákat felmutatva, másokat is változásra sarkallva, mindenki a saját lehetőségeihez mérten, szavakban és tettekben, mindenkinek áldozatot, önmegtartóztatást is kell vállalnia, kinek kisebbet, kinek nagyobbat. Tétje van dolgoknak és lehet mit tenni mindenki szintjén, mert elsőként az emberi gondolkozásokat kell megváltoztatni, ahhoz pedig mindenkire szükség van, gyermekre és felnőttekre egyaránt. A politika, médiák sem hallgathatnak, akár elfordulva, akár nem bemutatva a tényeket, ránk leselkedő veszélyeket, akár nem a helyükön kezelve azokat, mert akkor az másokat is helytelen irányba formálhat, ami vissza fog ütni, ránk és másokra, akár védtelenekre, akik igazán nem tehetnek semmiről. Nem a saját szándékaink határozzák meg világunk működését. Egységesen, ENSZ szinten kell szervezni, lépéseket tenni a klímavészhelyzet miatt, ahol mindenkire szükség van, ránk is. Az összefogásnak a földön nincs alternatívája, az országhatárok, az egyéni próbálkozások nem képezhetnek gátat Földünkön a globális leépülésnek, pusztulásnak.
néhai Ch.Pilot
2020. január 11. 12:51
Ausztrália gyakorlatilag pusztulásra van ítélve. Ekkora környezeti katasztrófa alapjaiban változtatja meg a földrész ökológiáját. Nem is tudom.... talán mi jártuk jobban, itt Európában még csak verbális libsi erőszak folyik, ott már fizikai pusztítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!