Hivatalba lépett az új osztrák kormány

2020. január 07. 12:32

Van der Bellen intelmei után Kurz kancellár, Kögler alkancellár lett.

2020. január 07. 12:32

Az osztrákok azt várják, hogy olyan kormányuk legyen, amely nyugodtan és lelkiismeretesen tevékenykedik az országért – mondta Alexander Van der Bellen államfő kedden a Hofburgban, mielőtt beiktatta volna hivatalukba az új kormány tagjait.

Az államfő arra intette az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek által alkotott kormánykoalíció tagjait, hogy bánjanak óvatosan a hatalommal, az ugyanis „csupán eszköz arra, hogy szolgálják a hazájukat”. Van der Bellen arról is beszélt: a kormány tagjaitól azt várja, hogy keressék a párbeszédet más pártokkal is.

Elmondta: olyan kormányt szeretne, amely „a legjobbat akarja” Ausztria számára. Úgy fogalmazott: nagy várakozás előzi meg a hivatalba lépő új kormányt, a választók bizalmát ugyanakkor újra és újra el kell nyerni. Van der Bellen felmentette hivatalából a Brigitte Bierlein vezette ügyvezető kormány tagjait, majd beiktatta az új kormánytagokat, Sebastian Kurz kancellárt, Werner Kögler alkancellárt, aki a sport- és közszolgálati miniszteri teendőket is ellátja, valamint a 13 minisztert és a két államtitkárt.

A hivatalba lépő kormány szerdán kezdi meg munkáját. A kabinet több szempontból is rekordot dönt: a Néppárt és a Zöldek először vesz részt közösen kormányzati munkában, Kurz pedig második hivatali ciklusának kezdetén is a legfiatalabb kormányfő az Európai Unióban.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2020. január 08. 08:48
Inkább: Verantwortung aus für Österreich.
Salamander
2020. január 08. 03:45
Kurza a bigmaus, egy szélhámos biboldó. Nem véletlenül mondta Orbán Viktor, hogy a "sógorokkal bonyolult kapcsolatban vagyunk". A valóság az, hogy a mocsok és gerinctelen osztrák politikát nem először láttuk köpönyeget fordítani. Ezek politikát űző kisiparosok, akik semmilyen komoly tudást vagy államférfiúi attitűdöt felmutatni képtelenek. Lassan ott fogunk tartani, hogy 10 12 éves kiskamasz gyerekek vezethetnek államokat... lásd Greta Thunberg (asperger-szindrómás fogyatékkal élő) gyereket.
Palepoli
2020. január 08. 00:15
Kommunisták kormányzati szerepkörben.
néhai Ch.Pilot
2020. január 07. 23:05
Most már csak azt kell eldönteni, hogy Ausztria számára ez a vég kezdete, vagy a kezdet vége? :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!