Egymilliárd nagyobb állat pusztulhatott el az ausztráliai tüzekben

2020. január 08. 19:21

A becslésbe „csak” az emlősök, madarak és hüllők tartoznak bele.

2020. január 08. 19:21

Már legkevesebb egymilliárdra tehető az Ausztrália-szerte tomboló erdő- és bozóttüzekben elpusztult nagyobb állatok – emlősök, madarak, hüllők – száma – közölte Chris Dickman, a Sydney-i Egyetem kutatója. A szakember szerint csak a délkeleti Új-Dél-Wales államban, ahol a legtöbb tűzvész pusztít, 800 millió vadon élő állat veszhetett oda. Dickman a Természetvédelmi Világalapnak (WWF) egy, az ausztráliai állatsűrűségre vonatkozó 2007-es jelentésére alapozta becslését, amely nem terjed ki békákra, rovarokra és más gerinctelenekre.

Tudósok szerint a világon Ausztráliában a leggyorsabb az emlősfajok kihalása – az európai telepesek 230 évvel ezelőtti megérkezése óta 34 emlősfaj vagy -alfaj pusztult ki –, és a jelenlegi bozóttüzek még jobban felgyorsíthatják ezt a folyamatot. A dél-ausztráliai Kenguru-szigeten élő 50 ezer koala fele pusztulhatott el a tüzek miatt vadvédelmi szakértők szerint. A mezőgazdasági minisztérium kedden közzétett adatai szerint 100 ezer haszonállat is elpusztult a tüzek következtében. Az állatok egy részét maguk a tenyésztők kényszerültek megölni égési sérülések vagy hőség okozta stressz miatt.

nyitókép:MTI/EPA/AAP/David Mariuz

(MTI)
 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2020. január 09. 07:34
Ahogy a komcsik mindigis csinálták: telekiabálni a sajtót, hogy aztakurva de nagy baj van, de majd jönnek ők, és mindent megoldanak. Sajnos sokan beszopják még ezt.
Karbantartó9
2020. január 09. 07:33
Az egész az ausztrál balliberálisok környezetvédő csoportjának akciója, ők gyújtogattak, hogy aztán nagy elánnal jöjjenek környezetvédői segítséget nyújtani, megmenteni Ausztráliát. Aljas fasiszta stílus, ahogy hitler is csinálta.
EMM195
2020. január 09. 07:27
Ez az igazi katasztrófa. Az állat nem rombolja a "klímát", mint az ember.
Alexis de Tocqueville
2020. január 09. 07:15
Ezt is a ballibsiknek köszönhetjük. Ideje lenne már kiirtani azt a "fajt" is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!